ABD Başkanı Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının ardından ABD’li siyasetçilerin sunduğu yasa değişikliği önerisi, Temsilciler Meclisi komitesinde kabul edildi. Öneriye göre, ABD yönetiminin, Türkiye’ye F-16 satışı için iki koşulu yerine getirmesi gerektiği belirtiliyor.

ABD’den Türkiye'ye F-16 satışı için 2 şart

Haber Merkezi

ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘‘Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediği’’ yönündeki açıklamasının ardından konu bu kez de ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 2023 bütçesi görüşmeleri sırasında gündeme geldi.

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili üyesi Chris Pappas, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına eklenmek üzere verdiği ve Türkiye’ye F-16 satışını engellemeye yönelik önergelerden birini geri çekti, diğerini ise revize etti.

Bianet’te yer alan habere göre, NDAA tarasısını görüşen Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi’nin internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre, New Hampshire vekilinin Komite’ye sunduğu ve Türkiye’nin ismini vermeden ‘‘Bir NATO müttefikine yönelik mükerrer yetkisiz hava sahası ihlallerinde bulunan bir ülkeye’’ silah satışının yapılmasını yasaklayan tasarı, ‘‘tekrar değerlendirmek üzere geri çekildi.’’ Chris Pappas’ın sunduğu ve 20 vekilin daha imzasını taşıyan bir diğer önerge ise revize edildikten sonra Komite’ye tekrar sunuldu. Bu önergede de Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin iki şart koşuldu.

YUNANİSTAN UYARISI

Önergede, Biden’ın Senato ve Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler ve Silahlı Kuvvetler Komitelerine bu satışın ABD’nin ‘‘ulusal çıkarına olduğunun’’ ve ‘‘bu F-16’ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerinde yetkisiz uçuşlar için kullanılmamasını sağlamak için atılan somut adımların ayrıntılı bir izahatını’’ vermesi gerektiğinin altı çizildi.

Pappas’ın tasarısının 2023 savunma bütçesi yasası ile yasalaşması için Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ve Kongre’nin üst kanadı Senato’nun ilgili komiteleri ile Genel Kurulu'ndan geçmesi gerekiyor.

Öte yandan, Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Frank Pallone öncülüğünde bir grup Kongre üyesi de Başkan Joe Biden’a, Türkiye’ye F-16 satışı konusundaki itirazlarını dile getiren bir mektupta, "Ülkesi içinde ve dışında istikrar bozucu eylemlerine ve uluslararası yasaları ihlallerine son verme yönünde somut adımlar atılmadığı müddetçe, ABD Türkiye ordusuna daha fazla destek sağlamamalı" ifadelerine yer verdi.