ABD’den Türkiye’ye F-16 ‘uyarısı’
Fotoğraf: Depo Photos

Politika Servisi

Haziran ayında İspanya’da gerçekleştirilen NATO zirvesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında konuşulan F-16 tedarikine yönelik tartışmalar devam ediyor. Özellikle Ankara ile Atina arasında yaşanan gerilim ve son zamanlarda Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın diyalog halinde olması ABD kanadında F-16 tedariki ve modernizasyonuna ilişkin olumsuz tavırların artmasına neden oldu.

Yaşanan bu süreçle ilgili Erdoğan’ın ABD’nin Türkiye’ye F-26 savaş uçağı satmaması halinde Ankara’nın Rusya da dâhil olmak üzere başka ülkelerden savaş uçağı tedarik edebileceği mesajı üzerine ise ABD’den uyarı niteliğinde bir cevap geldi. Atina merkezli Hellas Journal'e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye'nin, Rus yapımı savaş uçakları alması durumunda ‘yeni CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabileceğini’ savundu.

YAPTIRIM DEVREYE GİRER

Türkiye’nin Rusyadan tedarik ettiği S-400’ler üzerine de açıklamalarda bulunan ABD’li yetkili, “S-400 hava savunma sistemlerinin tedariki, tüm müttefiklerin Varşova'daki 2016 NATO Zirvesi'nde Rus teçhizatına bağımlılığı azaltma taahhütleriyle doğrudan çelişmektedir" ifadelerini kullandı.

Yetkili, "Türkiye'yi ve ABD'nin tüm ortaklarını ve müttefiklerini, Rusya'ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan ek S-400 sistemleri de dâhil olmak üzere gelecekte Rus silahlarını ve teçhizatlarını satın almaktan kaçınmaya çağırıyoruz" dedi. Ayrıca CAATSA uyarısında bulunan yetkili, “Bu tür tedarik işlemleri, ayrı ayrı ve hâlihazırda uygulananlara ek olarak CAATSA yaptırımlarına tabi olabilir" diye konuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Başkanı John Kirby'nin Beyaz Saray'daki gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye'nin ABD'den F-16 modernizasyonu talebine dair, "F-16 programına ilişkin bir güncellememiz yok" açıklamasına yönelik Erdoğan, “Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Yani farklı yollardan kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. İngiltere satıyor, Fransa satıyor, Rusya satıyor, her yerden bunu temin mümkün. Bunun için de bize sinyal çakanlar var" demişti.

YAPTIRIMLARI NELER?

Uzun haliyle ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası anlamına gelen CAATSA, 2017'de ABD Kongresi tarafından onaylanmış ve bu yasa çerçevesinde Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore'ye yaptırımlar uygulanmıştı.