ABD Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de Navtex ilan etmesine ilişkin bir açıklama yayımlayarak, “Türkiye'yi bu planlı kışkırtıcı hamleyi sona erdirmeye çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

ABD’den Türkiye’ye Oruç Reis Tepkisi: Planlı kışkırtmalara son verin

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus tarafından yayınlanan açıklamada, Türkiye'nin 11 Ekim günü, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın hak sahibi olduğunu iddia ettiği bölgelerde araştırma faaliyetlerini yeniden başlatılacağı yolundaki açıklamasının “esefle karşılandığı”nı söyledi.

Türkiye tarafından yapılan açıklamanın bölgedeki gerginlikleri tek taraflı olarak tırmandırmakta olduğunu belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ortagus, “NATO müttefiklerimiz Yunanistan ve Türkiye arasında kritik öneme sahip ön görüşmelerin yeniden başlamasını kasten zorlaştırmaktadır” dedi.

'ZORLAMA VE TEHFDİTLER DOĞU AKDENİZDEKİ GERGİNLİKLERİ GİDERMEYECCEK'

Açıklamada ayrıca, “Zorlama, tehditler, korkutma ve askeri faaliyetler, Doğu Akdeniz'deki gerginlikleri gidermeyecektir. Türkiye'yi bu planlı kışkırtıcı hamleyi sona erdirmeye ve Yunanistan'la derhal ön görüşmelere başlamaya çağırıyoruz. Tek taraflı adımlar güven inşa edemez ve kalıcı çözümler üretemez” ifadesi kullanıldı.