ABD, Türkiye dahil 8 ülkeyi İran yaptırımlarından muaf tutmaya son verdiğini duyurdu. Beyaz Saray’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada “İran’dan petrol ithal eden ülkelere yaptırım muafiyetleri mayısta yenilenmeyecek. Trump’ın kararı İran’ın petrol sıfıra indirmeyi hedefliyor” ifadelerine yer verildi. Pompeo: Yaptırımların süresi İran liderlerine bağlı ABD Dışişlieri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’ın petrol ihracatına yönelik […]

ABD’den yaptırım muafiyetlerine son verme kararı

ABD, Türkiye dahil 8 ülkeyi İran yaptırımlarından muaf tutmaya son verdiğini duyurdu.

Beyaz Saray’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada “İran’dan petrol ithal eden ülkelere yaptırım muafiyetleri mayısta yenilenmeyecek. Trump’ın kararı İran’ın petrol sıfıra indirmeyi hedefliyor” ifadelerine yer verildi.

Pompeo: Yaptırımların süresi İran liderlerine bağlı

ABD Dışişlieri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırımlarının ne kadar süreceğinin İran liderlerine bağlı olduğunu söyledi.

Pompeo, ABD’nin İran’dan, nükleer silah çalışmaları ve balistik füze üretimine bir son verilmesi olan taleplerini net olarak açıkladığını söyledi ve İran müzakere masasına ABD’nin şartlarını kabul ederek oturana dek ABD’nin baskıyı artıracağını belirtti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları ile ilgili tanınan ve Mayıs ayında sonlanacak olan muafiyetlerin uzatılmaması kararı aldı.

ABD’den gelen bu karar, 2015 yılında ABD’nin İran Nükleer Anlaşması’ndan çekilmesi ve İran’ın petrol ihracatını “sıfıra” indirme çalışmalarının bir parçası.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında sonlanacak olan muafiyetlerin yenilenmemesi kararı aldı. Bu karar İran’ın petrol ihracatını sıfıra indirerek rejimin ana gelir kaynağını engellemek adına alındı” denildi.

Açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, İran petrolünün piyasadan çekilmesiyle küresel talebe karşılık verecek şekilde hareket etme konusunda anlaştıklarını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump 2015 yılında İran ile altı büyük devlet arasında yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş, bunun kısa süre ardından anlaşmayla yürürlükten kalkan ABD’nin Tahran’a yönelik yaptırımları Kasım ayında tekrar başlamıştı. ABD, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sekiz ülkeye İran yaptırımlarından muafiyet tanımıştı. Söz konusu ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Hindistan, İtalya ve Yunanistan bulunuyor.

Trump: İran’ın boşluğunu Suudi Arabistan ve OPEC dolduracak

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırımlar hakkındaki muafiyetlerin sonlanması ve yenilenmeyecek olması duyurusu ardından yaptığı Twitter paylaşımında, Suudi Arabistan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol akışındaki değişimi telafi etmekten fazlasını yapacaklarını söyledi.

Trump’ın Twitter’da yaptığı paylaşım şöyle:

“Suudi Arabistan ve OPEC, İran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırımların artık tamamen uygulanması sonrasında piyasaya petrol akışında oluşacak açığı fazlasıyla telafi edecek. İran’a, John Kerry ve ABD’yi bu çok kötü İran Nükleer Anlaşmasına dahil eden kişiler tarafından çok kötü tavsiyeler veriliyor. Bu Logan yasasının ihlali midir?”

Diğer yandan Suudi Arabistan, ABD yaptırımlarından etkilenecek olan küresel petrol piyasasına istikrar getireceğini duyurdu.

Çavuşoğlu: Dayatmaları kabul etmiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” dedi.