Bolivarcıların iktidarda olduğu Venezuela’da ABD destekli muhalif Juan Guaido’ya bağlı muhalif partiler, “şaibe olacağı” iddiasıyla seçimlere katılmama kararı açıkladı.

ABD destekli muhalifler seçimden çekiliyor

Dış Haberler Servisi

Venezuela'da ABD tarafından desteklenen ve kendini geçici devlet başkanı ilan eden milletvekili Juan Guaido'yu destekleyen muhalefet partileri, 6 Aralık'ta yapılması planlanan parlamento seçimlerine katılmayacaklarını açıkladı.
Guaido'yu destekleyen 27 muhalif parti, çoğunluğunu muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Meclis'te (AN) 2021-2026 yıllarında yer alacak milletvekillerini belirlemek için yapılan seçimlerin "şaibeli" olacağını ileri sürdü. Bolivarcı hükümeti "seçimleri ihlal etmek" ile suçlayan muhalifler, 6 Aralık seçimlerinin özgürce düzenlenmesinin imkansız olduğunu savunarak çekilme kararını duyurdu.

ANKETLERDE KAYIP

Ancak söz konusu muhalif partilerin ülke kamuoyunda yapılan anketlerde, seçim tarihi yaklaştıkça güç kaybettiklerinin ortaya konulması üzerine bu kararı alması dikkat çekti.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Indira Alfonzo Izaguirre, haziran ayının sonunda özel seçim yönetmeliğini duyurmuş ve temmuz ayının başında da AN'de yer alacak milletvekilleri için parlamento seçimlerinin 6 Aralık'ta yapılacağını açıklamıştı.

ÜYELER BELİRLENDİ

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ) ise ülkede seçimleri düzenlemekle sorumlu Ulusal Seçim Konseyi (CNE) üyelerinin, çoğunluğu muhaliflerden oluşan Ulusal Meclis tarafından belirlenmesini "anayasaya aykırı" olarak ilan etmişti.