Maduro ile temas etmeyen ABD, Venezuela’da desteklediği muhalif lider Guadio ile yoluna devam ediyor. Dışişleri Bakanı Blinken, dün Guadio ile bir telefon görüşmesi yaptı, “Venezuela'da (Guaido yönetimine) barışçıl geçiş”i konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Venezuela’daki ABD destekli muhalif lider Guaido ile görüştü

ABD’nin Joe Biden başkanlığındaki yeni yönetiminin Venezuela politikası giderek netleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2019’da kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan ederek darbe girişiminde bulunan ABD destekli muhalif lider Juan Guaido ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken ile Guaido arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre Blinken ile ABD'nin "Venezuela'nın devlet başkanı" olarak tanıdığı Guaido, ülkedeki insani durumu ve sayıları giderek artan göçmenleri ele aldı.

Blinken'ın Guaido'ya olan desteğini dile getirdiği belirtilen açıklamada, "Bakan Blinken, Venezuela'da serbest ve adil seçimler yoluyla yeniden demokrasiye dönülmesinin önemini vurguladı" ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, ABD'nin Avrupa Birliği ve Lima Grubu gibi ortaklarıyla birlikte "Venezuela'da (Guaido yönetimine) barışçıl geçişin nasıl mümkün olabileceği konusunda birlikte çalışmaya hazır olduğu" kaydedildi.

Guaido, 23 Ocak 2019'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin de desteğini almıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan Şubat ayında yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden yönetiminin Venezuela’nın meşru başkanı olarak tanımadığı ve diktatör olarak gördüğü Nicolas Maduro ile doğrudan temas kurmak niyetinde olmadığı bildirilmişti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, "Kısa vadede Maduro ile herhangi bir temas kurmayı kesinlikle beklemiyoruz" demişti.

Yeni ABD yönetiminin bu konuya yaklaşımı, eski Başkan Donald Trump yönetiminin yaklaşımıyla uyumluluk gösteriyor.

Maduro ise, seçim zaferinin ardından Biden’ı tebrik ederek, Venezuela’nın ABD halkı ve hükümeti ile diyaloğa ve anlaşmaya hazır olduğunu söylemiş ve bu tavrını Aralık ayında da yinelemişti.