ABD'nin Haşdi Şabi'ye bağlı askeri üsleri bombalamasının yarattığı öfke büyüyor. İraklılar ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği’ni bastı, kapısına "Halk tarafından kapatıldı" yazdı. ABD Elçisi kentten kaçtı

ABD Elçisi Bağdat’tan kaçtı

Dış Haberler Servisi

ABD koalisyonuna bağlı jetlerin Irak'ta Haşdi Şabi'ye ve Hizbullah'a bağlı askeri tesislere saldırı düzenlemesi ülkede tansiyonu artırdı. IŞİD'le savaşın başını çeken İran destekli Iraklı Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin ABD'nin hava saldırılarının hedefi olması, Irak'ta birbiriyle uyuşmaz tarafların ortak tepkisine neden oldu.

Iraklılar dün ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi. Binayı işgal etme girişiminde bulunan protestocular Irak ordusuna bağlı güvenlik güçlerinin müdahalesine uğradı. ABD bayraklarını yakan protestocular güvenlik güçlerine karşı mücadele ederek binaya girmeyi başardı.

Binayı işgal eden protestocular, "ABD defol" sloganlarıyla binanın duvarını yaktı, bahçesine de çadırlar kurdu. Haşdi Şabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri ve Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el-Hazali'nin de elçilik önündeki protestolara katıldığı görüldü.

Irak Dışişleri yetkilileri, ABD Büyükelçisi ve elçilik çalışanlarının Bağdat'tan tahliye edildiğini söyledi. Iraklılar işgal ettikleri elçilik binasının duvarına "Halk tarafından kapatıldı" yazısı astı.

Yoksulluk ve yolsuzluk karşıtı protestoların devam ettiği Irak'ta birçok farklı grup ABD saldırısı karşısında ortaklaşan açıklamalarda bulundu. Iraklı Şiilerin en büyük dini isimlerinden Ali es Sistani, ABD'nin ülkenin egemenliğine saygı gösterilmesini istedi. Haşdi Şabi'ye dönük saldırıyla "resmi Irak kuvvetlerine bağlı savaşçıların hedef alındığını" söyleyen Sistani, "Bölgesel ve uluslararası hesapları görmenin yeri Irak değildir" dedi.

Son dönemde ters düştüğü İran destekli Iraklı Şii milis gruplara seslenen Şii dini lider Mukteda el Sadr da ABD'nin Irak'taki askeri varlığını siyasi ve yasal yollardan sona erdirme çağrısı yaptı.

ABD'NİN HABERİ VARDI

İstifa eden eski başbakan Adil Abdulmehdi de yeni bir iddiada bulundu. ABD’nin Haşdi Şabi’ye bağlı Hizbullah Tugayları'nın mevzilerine yönelik saldırısından önceden haberdar olduğunu açıkladı. Abdulmehdi, saldırının "Washington ve Tahran arasındaki gerginlik" nedeniyle yaşandığını söyledi.

Hizbullah Tugayları’na yönelik saldırının herhangi bir gerekçesinin bulunmadığını belirten Abdulmehdi, "ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Irak’taki Hizbullah mevzilerine saldırmak istediklerini bize iletti. Ancak bunun tehlikeli bir durum olacağını ve gerginliği tırmandıracağını ifade ettik" açıklaması yaptı.

TRUMP’TAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, büyükelçilik baskınıyla ilgili Twitter’dan açıklama yaptı. Açıklamada, “İran şimdi de ABD’nin Irak Büyükelçiliği’ne saldırı düzenliyor. Güçlü bir şekilde yanıt vereceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD'yle İran'ın bölgede artan gerilimi Irak'ta askeri üslerin hedef alındığı saldırılarla tırmandı. ABD koalisyonuna bağlı jetler, Irak ve Suriye'de Haşdi Şabi'ye ve Hizbullah'a bağlı beş askeri tesisi hedef aldı. Saldırılarda 25 kişi hayatını kaybetti.
Irak Hizbullahı söz konusu saldırılardan iki gün önce Kerkük bölgesinde bulunan koalisyon güçlerine ait bir üsse hava saldırısında bulunmuştu. Saldırıda biri sivil beş ABD askeri hayatını kaybederken, iki Irak askeri de yaralanmıştı.