Savaşı fırsat bilen ABD, Avrupa’nın enerji vanasını kendisine bağladı. Rus gazını Almanya’ya taşıyan Kuzey Akımı durduran Washington “Rusya’ya olan bağımlılığı” düşürme adına AB’ye kendi gazını satacak. 50 milyar metreküplük anlaşma Rus gazının 3’te birine denk.

ABD enerjide AB’yi kendisine bağladı!

Dış Haberler Servisi

Yıllardır Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz tedarik etmesine karşı çıkan ABD istediği fırsatı Ukrayna savaşıyla elde etti. ABD ve Avrupa Birliği (AB), Avrupa'nın Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmak amacıyla sıvılaştırılmış doğalgaz konusunda anlaştığını duyurdu.

Uzun uğraşlar sonrasında Rus gazını Almanya’ya taşıyan Kuzey Akım 2 boru hattını durdurmayı başaran Washington, Brüksel’deki anlaşma ile Avrupa’ya kendi gazını satacak. Anlaşma Brüksel’deki NATO, AB ve G7 Zirveleri’ne katılan ABD Başkanı Joe Biden ile AB yetkilileri arasında imzalandı. Anlaşmaya göre Washington, bu yıl içinde Avrupa’ya ilave 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), 2030'a kadar da yıllık en az 50 milyar metreküp ilave LNG tedarik edecek.

BIDEN ELİ BOŞ DÖNMEDİ

Anlaşmaya dair Biden ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD'nin Brüksel'deki Büyükelçilik binasında açıklamalarda bulundu. ABD ve AB'nin Rusya'ya enerji bağımlılığını düşürmek üzere anlaştığını kaydeden Biden, “Bu hedefe yönelik ortak bir strateji üzerinde anlaştık” dedi. AB ile güvenilir veri akışlarını mümkün kılacak yeni bir transatlantik veri akışı üzerinde prensipte bir anlaşmaya da vardıklarını kaydeden ABD Başkanı, anlaşmanın vatandaşların veri güvenliğini sağlayacağını ve veri mahremiyetini koruyacağını öne sürdü.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de Avrupa'nın enerji arzını Rusya'dan güvenli tedarikçilere doğru çeşitlenmek istediklerini belirterek, "ABD'nin bu yıl AB'ye az 15 milyar metreküp LNG sağlama taahhüdü bu yönde büyük bir adımdır" dedi. Gelecek olan 50 milyar metreküp gazın Rus gazının 3'te1'inin yerini alacağını kaydeden Komisyon Başkanı, "Şimdi doğru yoldayız" ifadesini kullandı.

YÜZDE 40 RUSYA’YA BAĞIMLI

ABD, geçen yıl AB'ye yaklaşık 22 milyar metreküp doğalgaz göndermişti. AB'nin doğalgaz tedarikinde ilk sırayı yüzde 40'la Rusya alıyor. AB geçen yıl Rusya'dan 155 milyar metreküplük doğalgaz ithal etmişti.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına girmesinin ardından, Berlin hükümeti ABD'nin bastırmasıyla Rus doğalgazını herhangi bir transit ülke olmaksızın Baltık Denizi’nin altından Almanya’ya ulaştıracak Kuzey Akımı 2 projesini durdurma kararı almıştı. Proje, Rusya’nın enerjideki dominasyonunu artıracağı gerekçesiyle Washington tarafından hedef alınıyordu.

ABD'nin tüm baskısına rağmen Alman hükümeti Rusya'yı enerji yaptırımları dışında tutuyor. Son olarak Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ülkesinin Rusya'ya enerji konusunda ambargo uygulamaya hazır olmadığını bildirdi. Habeck, Federal Parlamaneto'da yaptığı konuşmada Rusya'ya bağımlılığı ortadan kaldırmak için enerji kaynaklarını çeşitlendirmek konusunda yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "Bir daha asla şimdi olduğumuz kadar tek bir enerji tedarikçisine (Rusya) bu kadar bağımlı olmayacağız, enerji kaynaklarını çeşitlendireceğiz" dedi.

Habeck, ülkesinin Rusya'dan kömür, petrol veya doğalgaza acil bir ambargo uygulayacak durumda olmadığını belirterek, "Ambargo, Almanya'da enerji güvenliğini tehlikeye atacaktır" diye konuştu. Almanya, ihtiyacı olan doğalgazın yüzde 55'ini, ham petrolün yüzde 35'ini ve kömürün yüzde 45'ini Rusya'dan alıyor. Halihazırda terminali olmayan Almanya, Katar'dan doğrudan LNG sevkiyatı yapamıyor. 2014'ten bu yana Almanya, Rusya'dan 170 milyar avroluk enerji ithalatı yaptı.