Ukrayna’yı cephaneliğe çeviren ABD’nin füzeleri savaşın seyrini farklı bir boyuta taşıdı. Saldırılar artarken Rusya, Bahmut kentini vurdu. Hollanda Başbakanı, “Kiev’in kazanması için her türlü desteği vereceğiz” dedi.

ABD füzeleri savaşı alevlendiriyor
Rusya’nın Bahmut’a saldırmasının ardından çıkan yangında birçok kişi evini kaybetti. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Yeni yılın ilk günlerinde Ukrayna’da savaşın şiddeti iyice arttı. 2022’nin son günlerinde 100’den fazla füze ile birçok bölgeyi vuran Rusya’ya Ukrayna, ABD’den tedarik ettiği HIMARS füzeleriyle misilleme yaptı. 63 Rus askerinin ölmesinin ardından Rusya, bu sefer Donetsk bölgesinde yer alan Bahmut kentine saldırarak karşılık verdi. Saldırıda sivil yerleşim birimleri de hedef alındı. Bahmut kentinde yerleşim birimlerine isabet eden füzeler, sivillerin yaşadığı bölgelerde yangına neden oldu. Yangına itfaiye ve kurtarma ekipleri müdahale ederken çok sayıda sivil bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

Karşılıklı saldırıların ardından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırılarına uzun bir süre boyunca devam ederek Ukrayna halkının moralini bozmayı hedeflediğini öne sürdü. Sadece son iki gün içinde Rus güçlerin fırlattığı 80’den fazla İHA’nın havada imha edildiğini kaydeden Zelenski “Yılbaşı gecesinden bu yana sadece iki gün geçti ve Ukrayna’da düşürülen İran İHA’ların sayısı şimdiden 80’i geçti. Yakın gelecekte bu sayı artabilir. Dolayısıyla önümüzdeki haftalarda geceler oldukça hareketli geçebilir” dedi.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise "Hollanda, Ukrayna’nın sadece kendini koruması için değil aynı zamanda savaşı kazanması için de her türlü yardıma hazır” ifadelerini kullandı.