A Kaiser Family Foundation’ın yayımladığı anket sonuçlarına göre, ülke halkının en az üçte ikisi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine karşı yapılan protestolara destek veriyor

ABD halkının çoğunluğu protestolara destek veriyor

ABD’de yapılan son anket sonuçları ülke halkının en az üçte ikisinin protestolara destek verdiğini gösteriyor. CNN International’ın haberine göre Demokratlarda bu oradan yüzde 80’lere ulaşıyor.

CNN'in A Kaiser Family Foundation’ın yayımladığı anket sonuçlarına dayandırdığı habere göre, ABD halkının yüzde 64’ü protestolara destek vermekte. Protestolara destek Demokratlarda yüzde 86, bağımsızlarda yüzde 67 ve Cumhuriyetçilerde ise yüzde 36 seviyesinde. Siyahlar içerisinde protestolara destek verme oranı yüzde 84, Latin Amerikalılarda yüzde 64 ve beyazlarda ise yüzde 61.

A Quinnipiac University’nin yaptığı anket de benzer sonuçlara sahip. Kayıtlı seçmenlerin yüzde 67’si George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine karşı yapılan protestolara destek veriyor. Yine aynı ankete göre yüzde 55’lik bir kesim protestoların anlamlı bir reformla sonuçlanacağını düşünüyor. Bu kesimin yüzde 76’sı Demokrat, yüzde 53’ü bağımsız ve yüzde 34’ü Cumhuriyetçi.

Kraiser’ın anketine göre protestolara katılanların çoğu genç ve üniversite eğitimi almış. 18-29 yaş arası nüfusun yüzde 52’si protestolara katıldı. Üniversite mezunlarının ise yüzde 53’ü eylemlere katılmış.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Minneapolis kentinde, 25 Mayıs akşamı George Floyd isimli 46 yaşındaki siyah Amerikalı, polis tarafından gözaltına alınırken öldürüldü.

Yoldan geçenlerin çektiği ve sosyal medyada paylaşılan videolara göre, 20 dolar değerinde bir sahtecilik şüphesiyle gözaltına alınmak istenirken Floyd, beyaz polisin dizini ensesine basması sonucu nefesi kesilerek hareketsiz kaldı.

Floyd’un, dakikalarca "Lüften, nefes alamıyorum, lütfen!" şeklinde yalvarmasına, etraftakilerin uyarı ve tepkilerine rağmen polisin acil sağlık ekipleri gelene kadar pozisyonunu değiştirmediği görüldü.

Beyaz polisin yaklaşık 9 dakika boyunca ensesine basarak beklediği Floyd’un ambulansla kaldırıldığı hastanede kısa bir süre sonra hayatını kaybettiği açıklandı.

Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybettiği görüntüler ertesi gün sosyal medyada yayıldıkça büyük tepki topladı. Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, olay nedeniyle siyah toplumundan özür diledi ve "Amerika’da siyah olmanın cezası, ölüm olmamalı" dedi.

Floyd’un kameralar önünde boynuna basılarak ölümüne neden olan polislere yönelik infial ise gittikçe büyüdü. Ülkede siyahlara yönelik orantısız polis şiddeti ve ırkçılık tartışmalarının fitili ateşlendi.