ABD halkının yüzde 74’üne göre, George Floyd’un öldürülmesi münferit bir vaka değil, yapısal ırkçılık

Dış Haberler Servisi

ABD halkının çoğunluğu, George Floyd’un öldürülmesinin polis teşkilatı içinde Siyahlara karşı yapısal bir ırkçılığın tezahürü olduğunu düşünüyor. ABC Haber ve Ipsos anket şirketi ortaklığında 3-4 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen ankete göre, katılımcıların sadece yüzde 26’sı Floyd cinayetinin münferit bir vaka olarak değerlendiriyor. Yüzde 74’ü ise Floyd’un katledilmesinin, polisin siyahlara karşı tavrını da içeren daha geniş kapsamlı problemlerin göstergesi olduğuna inanıyor.

Nüfusun farklı kesimlerinden insanlar ise bu düşünceyi paylaşıyor. Siyahların yüzde 94’ü Floyd cinayetini yapısal bir problem olarak değerlendirirken, beyazların ise yüzde 70’i bu şekilde yaklaşıyor. Katılımcıların parti tercihleri açısından bakıldığında ise, Cumhuriyetçilerin yüzde 55’i, Demokratların ise yüzde 92’si bu cinayetin yapısal problemlerin göstergesi olduğunu düşünüyor.

Rakamlar, 2014’te ABC Haber – Washington Post ortaklığında gerçekleştirilen benzeri bir anketle kıyaslandığında, toplumun algısında bariz bir değişikliğe işaret ediyor. 2014 yılında toplumun sadece yüzde 43’ü Michael Brown, Eric Gardner ve benzeri ölümlerin polisin siyahlara yönelik tavrında daha büyük bir problemin göstergesi olduğuna inanıyorken, yüzde 51’i ise bu tür vakaların münferit olduğunu düşünüyordu.

Yapılan başka anketlere göre ise, nüfusun yüzde 54’ü protestoları kısmen ya da tam olarak destekliyorken, sadece yüzde 22’si bu gösterilere karşı çıkıyor. Trump’ın Floyd cinayetine ve ardından gelişen protestolara yaklaşımı açısından değerlendiren başka bir anket ise, Amerikan halkının yüzde 66’sı Trump’ın tepkisini onaylamazken, sadece yüzde 32’sinin ABD başkanının yaklaşımını onayladığını gösteriyor.

Trump, geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray önünde yapılan barışçıl protestolara biber gazıyla müdahale ettirerek yolunu açtırıp kilise ziyaretinde bulunması konusunda da eleştirilmişti.

abd-halkinin-yuzde-74-une-gore-george-floyd-un-oldurulmesi-munferit-bir-vaka-degil-yapisal-irkcilik-740403-1.

75 YAŞINDAKİ PROTESTOCUYU YERE İTEN İKİ POLİS AÇIĞA ALINDI

Son günlerde yaşanan bazı gelişmeler ise yöneticilerin anketlere yansıyan memnuniyetsizliğin farkında olduğunu gösterir nitelikte. Geçtiğimiz günlerde demokratik gösteri hakkını kullanarak protestoya katılan 75 yaşındaki bir protestocuyu yere iten iki polisin açığa alındığı basına yansıdı.

Batı New York Başsavcısı James Kennedy, görüntüleri basına yansıyan darp konusunda “kaygısını” dile getirerek, “tüm kolluk kuvvetleri adına, yaralanan beyefendiye en içten geçmiş olsun dileklerimi sunarım. Hızla ve tam olarak iyileşmesi için iyi dileklerimizi ve dualarımızı iletiyoruz” şeklinde konuştu.

Başta “ayağa takılıp düştü” diyen Emniyet Sözcüsü Mike DeGeorge ise görüntülerin devamını izlemesinin ardından “derhal soruşturma açıldığını” belirtti.

Kaynak: Truthout, ABC News