ABD yönetimi, Çin’in telekomünikasyon şirketleri Huawei ve ZTE ile dört teknoloji firmasının ürünlerinin ithalatı ve satışına yasak getirdi.

ABD, Huawei dahil altı Çin firmasına yasak getirdi
Fotoğraf: AA

ABD yönetimi aldığı kararla Çin menşeili altı firmanın ürünlerinin ithalatı ve satışını yasakladı. ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), kararı ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle aldıklarını açıkladı.

Reuters’te yer alan habere göre yasaklanan firmalar arasında Çin’in telekomünikasyon şirketleri Huawei ve ZTE ile Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology ve Dahua Technology de yer aldı.

FCC yetkilisi Brandon Carr, cuma günü yaptığı açıklamada kurum tarihinde ilk kez ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle yeni ürünlere lisans verilmediğini belirterek, "Yönetmeliğimiz doğrultusunda Huawei ve ZTE'nin yeni araçlarına lisans verilemez" dedi.

BIDEN İMZALADI, FCC UYGULADI

ABD Başkanı Joe Biden, geçen yıl Çinli Huawei Technologies Co ve ZTE Corp şirketlerinin ABD'nin düzenleyici kurumundan yeni ekipman lisansları almasını engellemek için hazırlanan yasayı imzalamıştı. Yasa gereği FCC'nin önünde bir yıllık bir süre bulunuyordu.

ABD, Huawei'yi Çin yönetimi ile yakın ilişkiler kurmakla suçlarken, şirketin casusluk ve sabotaj yapma riski olduğunu savunuyor.