Amerika merkezli haber kanalı CNN, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerinden sonra ülkede patlayabilecek olası protestoları bastırmak için hazırlık yaptığını iddia etti.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, seçimler sonrasındaki olası bir kargaşaya hazırlanıyor

ABD’de George Floyd’un öldürülmesiyle başlayan ve seçim dönemine girildiğinde Trump karşıtı bir yöne evrilen kitle eylemleri, 3 Kasım Başkanlık seçimlerini tehdit edeceğinden endişe duyuluyor.

CNN’den Geneva Sands ve Priscilla Alvarez’ın haberine göre, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın 3 Kasım’da gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri öncesinde olası protestolar için hazırlandığı ortaya çıktı.

'KİTLE KONTROLÜNE ODAKLANDIYORUZ'

Yetkililerin, seçimin başa baş geçmesi durumunda, doğabilecek kargaşaları durdurmak için hazırlık yaptığının iddia edildiği haberde, İç Güvenlik Bakanlığı'nın Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ile Gümrük ve Sınır Koruması’nda yoğun hazırlıklar yapıldığına değinildi.

Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza’dan üst düzey bir yetkilinin iddiasına göre, kurum personelini hazır durumda bekletirken, Gümrük ve Sınır Koruması, düzenli olarak personelini eğitiyor. “Her zaman beklemede olduklarını söyleyen” yetkili ayrıca, “Yapılan toplantılarda gerilimi azaltacak yöntemler ve kitle kontrolüne odaklandık” dedi.

'ŞİDDET EYLEMİNE İLİŞKİN BİR İSTİHBARAT ALMADIK'

Hazırlıklara ilişkin açıklamalarda bulunan ABD İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Vekili Ken Cuccinelli ise “Gerektiği takdirde harekete geçmek için ekiplerimiz hazır” dedi ve ekledi: “Şu ana kadar herhangi bir şiddet eyleminin gerçekleşeceğine işaret eden belirli bir istihbarat almadık.”

Seçim güvenliği üzerine daha önce CNN’e konuşan üst düzey bir yetkili Ocak ayından bu yana çeşitli kurumların, toplumsal ayaklanmalara karşı senaryolar üzerine yüzün üzerinde toplantıya girdiklerini açıkladı. Yapılan toplantılarda, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Personel Yönetim Dairesi, Federal Acil Durum Yönetim Dairesi, ordu mensupları ve çeşitli istihbarat teşkilatlarının bulunduğunu söyleyen yetkili, bu seviyedeki acil durum planlamasının ulusal seçim öncesinde standart bir uygulama olduğunu söyledi.