Erdoğan gelecek hafta ‘güvenli bölge’ pazarlıkları için Trump görüşmesine hazırlanırken, Pentagon yetkilisi, Suriye Demokratik Güçleri'ne silah, araç ve mühimmat desteği vermeye devam ettiklerini söyledi. Ankara ise her fırsatta ‘Washington bizi oyalayamayacak’ diyor

ABD iki müttefikini idare ederken, Erdoğan New York yolunda: İçeride hamaset dışarıda pazarlık

ABD ile Türkiye arasında güvenli bölge görüşmeleri sürerken, Pentagon yetkilisi, ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) silah, araç ve mühimmat desteği vermeye devam ettiğini belirtti. Pentagon Radikal Gruplarla Mücadele Çalışma Grubu direktörü Chris Maier, "Kullanılmaya hazır silahlar ve araçları SDG'ye sağlamaya devam ediyoruz. Gönderdiğimiz destekle ilgili şeffafız. Her ay Türkiye'ye, bu silah ve araçların listesini içeren bir rapor gönderiyoruz." dedi.

'GÜVENLİK MEKANİZMASI'

Maier, güvenli bölge için de "güvenlik mekanizması" ifadelerini kullandı ve bölgedeki "Kürt savaşçıların çekildiğini, yerine Arap savaşçıların geldiğini" söyledi. Ancak YPG'nin bölgede hâlâ güçlerini bulundurduğu bilgisini verdi.

TRUMP'LA KRİTİK GÖRÜŞME

Erdoğan'la ABD Başkanı Donald Trump'ın, gelecek hafta New York'ta bir araya gelmesi ve güvenli bölge görüşmelerinde varılan noktayı da masaya yatırması beklenirken gelen Pentagon açıklaması, iktidarın “bu kez bizi oyalayamayacaklar” çıkışlarını akıllara getirdi. Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada da "iki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekât planlarımızı devreye sokacağız" demişti.

'ABD GÖNÜLSÜZ DAVRANIYOR'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise yaptığı açıklamada, Fırat'ın doğusunda daimi üs bölgeleri kurulacağını belirtti. Akar, "Kuzey Irak’takilere benzer olabilir. Yeri ve sayısı görüşmeler ilerledikçe netleşecek" dedi. Güvenli bölge konusunda ABD'yi eleştiren Akar, "Gönülsüz yapıyorlar, süreç yavaş gidiyor. Kara devriyeleri safha safha ilerleyecek" bilgisini verdi. Akar konuşmasında, “Herkes çok iyi bilir ki hiçbir hazırlık yapmadan, arazi bilgisi olmadan girerseniz çok büyük sıkıntı yaşarsınız. Biliyorsunuz bir süredir ABD ile bölgede çalışıyoruz. ABD bizim stratejik ortağımız, müttefikimiz. Burada her şey mükemmel mi? Değil. Ama belirlenen takvime göre ilerliyoruz. Zaman zaman yavaşlamalar oluyor, görüşmeler tekrarlanıyor. Ama bir ilerleme var” ifadelerine yer verdi.

S-400 YAPTIRIMI BEKLENİYOR

Öte yandan, Reuters, üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin neden Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi aldığını daha fazla anladığını ve konuyla ilgili olarak Ankara'ya yaptırım getirmesinin beklenmediğini belirtti.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ SAYISI 3,6 MİLYONU AŞTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de geçici koruma statüsüyle 3 milyon 600 bin Suriyeli yaşadığını, şimdiye kadar 354 bininin geri dönüş yaptığını açıkladı. Geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin ilkokuldaki okullaşma oranının yüzde 96,3 olduğunu belirten Soylu, bu oranın mülteciler için dünya genelinde yüzde 61 seviyesinde olduğuna işaret etti. Erdoğan, üçlü zirve sonrası yaptığı açıklamada Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla oluşturulan alana işaretle "sadece dört bin kilometrekarelik alana 360 bin mültecinin geri döndüğünü, Deyrizor ve Rakka'ya kadar inebilmeleri durumunda 3 milyonu aşkın sığınmacının geri dönebileceğini" söylemişti.