ABD ile anlaşma sonrası piyasalarda son durum

ABD ve Türkiye'nin Suriye'de harekata ara verilmesi hususunda anlaşmasıyla birlikte piyasalarda iyimser bir hava hakim oldu. Hafta başından bu yana yoğun haber akışıyla 5,90'ın üzerinde seyreden dolar/TL kuru 5,77 seviyelerine kadar gerilerken borsanın da alıcılı bir gün geçirmesi bekleniyor.

Dün Ankara'da ABD heyeti ile Türkiye arasında gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde Suriye konusunda anlaşmaya varıldı.

Son günlerde Türkiye piyasaları üzerindeki en büyük baskı unsuru olan Suriye konusunda yaşanan bu önemli gelişme piyasalardan anında yanıt buldu. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ikili görüşmesinin başladığı dakikalarda 5,90 civarında hareket eden dolar/TL kuru, toplantı sonrasında anlaşmaya varıldığının açıklanmasıyla birlikte 5,81 seviyelerine kadar çekildi. Kur bu sabah ise 5,80'in altına indi.

Kur saat 08:40 itibarıyla 5,7920 seviyelerinden işlem görüyor. Euro da 6,4445 liraya el değiştiriyor.


CDS PRİMİ DE GERİLİYOR

ABD ile anlaşmaya varılmasının ardından Türkiye'nin CDS'lerin de yüzde 3'e yakın düşüş yaşanıyor. Ülkelerin finansal açıdan risk seviyesinin açıklanmasındaki en önemli veri seti olan Türkiye'nin CDS primi 380 puan seviyelerine kadar çekildi. CDS primi bu hafta içerisinde 400 puanın üzerini görmüştü.

CDS NEDİR?

Credit Default Swap (CDS), (Türkçeye kredi temerrüt sigorta primi olarak çevrilebilir), bir alacaklının, üçüncü bir kişiye belli bir ücret ödeyerek alacağını garantilemesidir.

Yani alacaklının, borçlunun iflas riskinden kurtulmasıdır. Bu riski, artık CDS satıcısı üstlenmiştir.

Bu işlem karşlığında ödenen ücrete “CDS premium”(CDS primi) denir.

DÜN NELER YAŞANDI?

ABD ve Türkiye Suriye'de harekatın durdurulması kararını alırken; anlaşma sonrası 13 maddelik ortak açıklama yayımlandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin "ABD ve Türkiye, Suriye’de bir ateşkes konusunda anlaşmaya vardı. 120 saat içinde YPG kuvvetlerinin güvenli bölgeden çekilmesi dolayısı ile Türk tarafı Barış Pınarı Harekâtı’nı durduracak" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık. ABD tarafı, Türkiye’nin meşru güvenlik çıkarlarının korunması bakımından güvenli bölgenin önemini ve işlevselliğini kabul etti. Buranın kontrolünün TSK tarafından yapılmasında tam mutabakat sağlandı” dedi.