ABD heyeti ile Erdoğan görüşmesinin ardından Suriye’de ateşkes için anlaşıldı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “Türkiye ve ABD Suriye’de ateşkes için anlaşmıştır. Türkiye Barış Pınarı Harekâtı’na ara verecektir” derken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Bu bir ateşkes değildir. Harekâta ara veriyoruz” dedi

ABD ile ‘ateşkes’ anlaşması

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Saray’da görüşen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, iki ülkenin Suriye’de ateşkes için anlaştığını duyurdu. Pence, sözkonusu ateşkes anlaşmasıyla birlikte ABD’nin Türkiye’ye yeni bir yaptırım uygulamayacağını duyurdu. Pence,”Başkan Trump’ın güçlü liderliği, Erdoğan ve Türkiye’yle olan güçlü ilişkileri sayesinde Türkiye ve ABD Suriye’de ateşkes için anlaşmıştır. Türkiye Barış Pınarı Harekâtı’na ara verecektir” dedi. Harekâta 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD, YPG’nin güvenli bölgeden çıkmasını sağlayacaktır. Pence, “Anlaşma Türkiye’nin Kobani’de hiçbir askeri operasyon düzenlememesini de kapsıyor” diye konuştu.

Görüşme sonrası üzerinde uzlaşma sağlandığı ifade edilen 13 maddelik bir bildiri de yayımlandı. Bildiride Pence’in açıklamaları tekrar edildi.

‘BÜYÜK YAPTIRIMLAR OLACAKTI’

Pence, söz konusu ateşkesle birlikte ABD’nin Türkiye’ye yeni bir yaptırım uygulamayacağını da açıkladı. Pence, “Daimi bir ateşkes gerçekleştiğinde Trump, ekonomik yaptırımların da kaldırılması konusunda anlaştı” ifadesini kullandı.

Pence ile Erdoğan’ın görüştüğü esnada, ABD’li senatörler Türkiye’yi hedef alan yeni yaptırım tasarısını açıkladı. Listeye Halkbank’a yaptırım uygulanması ve Erdoğan ve ailesinin mal varlığının araştırılması da girdi. Tasarıya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin net mal varlığı tespit edilecek, 60 gün içinde rapor açıklanacak.

Senatör Lindsay Graham, görüşmenin ardından attığı tweetlerde yumuşama sinyali vermeyerek yaptırımlar için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

‘ATEŞKES DEĞİL, ARA VERDİK’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “İstediklerimizi aldık. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes iki meşru tarafında yapılır. YPG’nin güvenli bölgeden çıkması için harekâta ara veriyoruz” dedi.

TRUMP'TAN MEKTUBA 'GÖNDERME'

ABD Başkanı Donald Trump ise Pence’in açıklamalarından önce tweet attı. Trump, “Türkiye’den şahane haberler. Pence ile Pompeo kısa süre içinde basın toplantısı düzenleyecek. Teşekkürler Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca hayat kurtarıldı” diye yazdı. Trump ‘’Bu anlaşma 3 gün önce yapılamazdı. Bunu yapabilmemiz için sert bir aşk gerekliydi. Benim yanımda durduğu için ABD ile gurur duyuyorum. İnsanlar bu anlaşmayı yıllardır sağlamaya çalışıyordu. Milyonlarca hayat kurtarılacak. Herkese tebrikler’’ ifadelerini kullandı. ​Trump’ın Erdoğan’a mektupta kullandığı ‘sert’ kelimesini kullanması ise dikkat çekti.
Erdoğan ise Trump’a verdiği yanıtta “Sayın Başkan insanlığın düşmanı terörizmi yendiğimiz zaman daha fazla hayat kurtulacak. Bu ortak eforun bölgede barış ve istikrar sağlayacağına eminim” dedi.

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, konuya ilişkin BirGün’e yaptığı açıklamada, ABD ile varılan mutabakatın iki ülke tarafından da farklı lanse edildiğine dikkat çekti: “Pence’in yaptığı açıklamada, ‘ateşkes’ vurgusu ortaya çıkarken, Çavuşoğlu’nun açıklamasında ise ‘yalnızca 5 günlük ara’ vurgusu öne çıktı.”

Çeviköz, durumun Türkiye için olumlu değerlendirilebileceğini kaydederken, 120 saatlik zaman dilimindeki uygulamaları yakından takip etmek gerektiğini söyledi, neler olacağını iyi görmek gerektiğini ifade etti.

ŞAM'LA DİYALOG ŞART

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Pence’in ziyaretine ilişkin, “Başkan yardımcısı ile Erdoğan’ın oturmalarına bakın, sanki Trump’la Erdoğan oturuyormuş gibi, ikisi yan yana heyetler karşıda. Pence ABD Başkanı mı? Niye o paye veriliyor ona” dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Barışa giden yol Şam ile Ankara arasındaki görüşmelere bağlıdır. Onlar da terörden Suriye’nin temizlenmesini istiyor biz de? O zaman niye kavga ediyoruz? Devlet adamının bunu görmesi lazım.”