Joe Biden yönetiminin iktidara gelmesinin ardından ABD ve Çin arasında ilk üst düzey görüşme Alaska’da gerçekleştirildi. Görüşmede Çin heyeti ABD’yi ülkeleri ‘Çin’e saldırmaya kışkırtmakla’ suçlarken, ABD heyeti ise Çinli yetkilileri ‘toplantıya gösteri yapmaya niyetlenerek gelmekle' itham etti.

ABD ile Çin, Alaska'da görüştü: Taraflar birbirlerini suçladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden’ın Kasım seçimlerinin ardından iktidara gelmesiyle ilk üst düzey ABD-Çin görüşmesi Alaska’da gerçekleştirildi.

ABD heyetini Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan temsil ederken, Çin heyetini ise en üst düzey dış politika yetkilisi Yang Jiechi ile Dışişleri Bakanı Wang Yi temsil etti.

Biden’ın Beyaz Saray'a çıkışının ardından ciddi merak konusu olan ABD dış politikası da Biden’ın Rusya çıkışı ve ABD-Çin görüşmelerinde Amerikalı yetkililerin tutumlarıyla yavaşça netleşmeye başladı.

WASHINGTON, ÜLKELERE BASKI YAPIYOR

Tarafların birbirine sert ithamlarda bulunduğu toplantıda, Çin heyeti ABD’yi ‘ülkeleri Çin’e karşı kışkırtmakla’ suçlarken, ABD heyeti ise Çin’i toplantılara ‘gösteri yapma amacıyla gelmekle' eleştirdi.

Basına açık olarak yapılan ve yaklaşık 1 saat süren görüşmelerde ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "ABD'nin Şincan, Hong Kong, Tayvan, ABD'ye siber saldırılar ve Washington'ın müttefiklerine ekonomik baskı yapılması gibi alanlarda Çin'in yaptıklarıyla ilgili derin kaygılarını görüşmek istediklerini" ifade etti.

Yer yer tansiyonu yükselttiği gözlemlenen Blinken'in, "Bu yapılanların her biri, küresel istikrarı sağlayan kuralara dayalı düzeni tehdit ediyor" sözlerine, Çin Dış Politika sorumlusu Yang, Washington'ın askeri gücünü ve mali üstünlüğünü diğer ülkelere baskı yapmak için kullandığını söyleyerek yanıtladı. Yang, "ABD, sözde ulusal güvenlik kavramlarını normal ticari değiş tokuşları engellemek ve bazı ülkeleri Çin'e saldırmaya teşvik etmek için kullanıyor" ifadelerini kullandı.

"ÇİN HEYETİ BURAYA GÖSTERİ YAPMAYA GELMİŞ"

ABD’de son zamanlarda yaşanan insan haklarına ihlallerine dikkat çeken Yang, ülkedeki siyah Amerikalıların ‘katledildiğini’ belirtti.

Yang’ın ABD’deki insan hakları ihlalleri açıklamasına cevap veren Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, “Biz daima halkımız ve dostlarımız için prensiplerimize bağlı kalacağız” diyerek Çin ile bir çatışma istemediğini söyledi ve tansiyonu düşürmeye çalıştı.

ABD heyeti, Çin’i 2 dakika üzerinde uzlaşılan ‘açılış konuşması protokolünü’ ihlal etmekle suçladı.

Toplantıda söz alan üst düzey bir ABD’li yetkili, “Çin heyeti buraya gösteri yapma amacıyla gelmiş gibi görünüyor. İçeriği konuşmak yerine gösteri yapmaya odaklandılar” dedi.

Abartılı diplomatik sunumların genellikle iç komuoyunu amaçlayarak yapıldığını belirten ABD’li yetkili, ABD’nin görüşmelere planlandığı gibi devam edeceğini kaydetti.