Rusya’dan 2,5 milyar dolar karşılığında alınan S-400 hava savunma sistemleri üzerinden ABD ile gelişen kriz devam ederken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sistemlerin aktif olup olmadığına dair dikkat çeken bir açıklama yaptı. Akar, “S-400 savunma sistemi ihtiyacımızı karşıladı, gizli saklı yok” dedi.

ABD ile krize sebep olan S-400’ler aktif mi: Hulusi Akar, üstü kapalı konuştu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bakanlığının 2022 yılı bütçe teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde, Rusya’dan 2,5 milyar dolara alınan S-400 hava savunma sistemlerine yönelik eleştirilere yanıt verdi.

S-400’lerin satın alınmasına rağmen kullanılmadığına dair eleştiriler ardından Akar, “Hava taarruzu oldu da mı S-400'ü kullanmadık, bazı şeyler milli sırdır, açıklanamaz. S-400 savunma sistemi ihtiyacımızı karşıladı, gizli saklı yok" dedi.

Akar ayrıca, TSK envanterinde kimyasal silah bulunduğuna dair iddialara da yanıt verdi.

"TSK envanterinde kesinlikle ve asla herhangi bir şekilde gaz kimyasal silah yok” diyen Akar, “Böyle bir şey söz konusu değil. Ne alındı ne saklı ne gizli. Böyle bir şey yok. Bu kimyasal silahların nerden alındığı, nereye gittiği takibi çok kolaydır. TC’nin TSK’nın son derece onurlu ve şeffaf bir şekilde yaptığı terörle mücadeleyi lekelemek için bu tür iddialar periyodik olarak tekrarlanıyor" ifadelerini kullandı.

Akar, sabah yaptığı konuşmada ise S-400 krizi nedeniyle ABD’nin verdiği F-35’ler hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:

F-35 projesinde ise tüm sorumluluklarımızı yerine getirmemize rağmen, S-400 gerekçe gösterilerek F-35 tedarikimiz engellenmiştir. Bu gelişmeler üzerine Türk ve ABD heyetleri, 27 Ekim 2021’de Ankara'da bir araya gelmiştir. Bu görüşmede Türkiye’nin uğradığı zararın nasıl telafi edileceği de dâhil olmak üzere, F-35 için yaptığımız harcamaların geri ödenmesine yönelik görüş ve taleplerimiz iletilmiştir. Mali hususlarda ayrıntılı olarak müzakerelerde bulunmak üzere, 2022 yılı başlarında ABD’de yeniden bir araya gelinmesi hususunda mutabık kalınmıştır.

Bunun yanı sıra yeni F-16 tedariki ve mevcut F-16 savaş uçaklarımızdan bir kısmının modernize edilmesi için resmî talebimiz Yabancı Askerî Satışlar çerçevesinde ABD’ye 30 Eylül 2021’de iletilmiştir. ABD yönetiminin konuya olumlu yaklaşabileceğini düşünüyoruz. Ancak süreç Kongre onayına tabi olacağından, gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

ABD’nin tavrının olumsuz olması durumunda Türkiye, içinde bulunduğu tehdit ortamında güvenliğini sağlayabilmek için zorunlu ve tabii olarak başka alternatifleri değerlendirmek durumunda kalacaktır.