ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik ekibinin perşembe günkü toplantısında Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın sunduğu güncellenmiş askeri planlar basına sızdı. The New York Times (NYT), İran’ın nükleer silah geliştirmeye imkân veren faaliyetleri ilerletmesi ya da ABD güçlerine saldırması halinde Ortadoğu’ya 120 bin asker gönderilmesini içerdiğini yazdı. George W. Bush’un yönetimi altında 2003’te düzenlenen Irak […]

ABD, İran’a karşı  120 bin asker  göndermeyi planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik ekibinin perşembe günkü toplantısında Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın sunduğu güncellenmiş askeri planlar basına sızdı.

The New York Times (NYT), İran’ın nükleer silah geliştirmeye imkân veren faaliyetleri ilerletmesi ya da ABD güçlerine saldırması halinde Ortadoğu’ya 120 bin asker gönderilmesini içerdiğini yazdı. George W. Bush’un yönetimi altında 2003’te düzenlenen Irak işgaline de aynı sayıda asker katılmıştı.

BOLTON İŞ BAŞINDA!

Gazetenin ABD yönetiminden yetkililere dayandırdığı haberinde, askeri planların revize edilmesi talimatını, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın liderliğindeki ekibin verdiği belirtildi. Planın, George W. Bush döneminden beri İran’a saldırı komplosu yapan ‘en şahin neocon’ Bolton’ın Trump yönetimi üzerindeki büyük etkisine işaret ettiğine dikkat çekildi. Ancak NYT, askeri harekâtları bitirme iddiası taşıyan Trump’ın, Afganistan ve Suriye’den çekilme çabasındayken, bu kadar çok Amerikan askerini tekrar Ortadoğu’ya göndermek gibi bir karar alıp almayacağının meçhul olduğunu yazdı.

YIĞINAK SÜRÜYOR

Washington-Tahran arasındaki gerilim sürekli tırmanıyor. Geçen ay İran Devrim Muhafızları’nı ‘terör örgütü’ ilan eden Trump yönetimi, Tahran’ı Suriye ve Irak’taki ABD güçlerini hedef almakla ve yüzlerce ABD askerinin ölümünden sorumlu olmakla da suçladı.

İran’la nükleer anlaşmadan çıkıp tarihteki en ağırı diye nitelediği yaptırımları yürürlüğe koyan Trump yönetimi, bazı ülkelere getirdiği İran’la ticarete yaptırımdan geçici muafiyeti de kaldırdı. Bölgeye uçak gemisi, savaş gemileri, Patriot bataryaları gönderdi.