Afganistan'da Taliban'ın kontrol ettiği vilayet merkezi sayısı sekize yükseldi. Öte yandan Washington Post, ABD istihbaratının başkent Kabil'in 30 ila 90 gün içinde Taliban'ın eline geçeceğini düşündüğünü yazdı.

ABD istihbaratı: Kabil, 30-90 gün içinde Taliban'ın eline geçebilir

Afganistan'da Taliban'ın ABD güçlerinin çekilmesine paralel olarak ilerlemesi sürüyor. Militanların altı gün içinde ele geçirdiği vilayet başkenti sayısının sekize yükseldiği belirtiliyor. Buna göre Taliban son olarak, Baglan vilayetinin merkezi olan ve başkent Kabil'in 200 kilometre kuzeyinde, stratejik bir yolda bulunan Puli Humri kentini de ele geçirdi.

Kabil'i kuzeye ve batıya bağlayan yolun üzerindeki kentten çatışma haberleri gelirken, Amerikan istihbaratının Afganistan hükümetinin beklenenden daha kısa süre içinde düşebileceği konusunda yeni bir değerlendirme yaptığı öne sürüldü.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, Washington Post gazetesine konuşan istihbarat kaynakları, gelinen noktada Kabil'in 30 ila 90 gün içinde düşmesinin hesaplandığını söyledi.

‘ABD YÖNETİMİ KABİL'İN OLASI DÜŞÜŞÜNÜN ALTI İLA 12 AY İÇİNDE GERÇEKLEŞMESİNİ ÖNGÖRÜYORDU’

Buna göre, ABD yönetimi yaz başında Kabil'in olası düşüşünün altı ila 12 ay içinde gerçekleşmesini öngörüyordu. Ancak haberde, Biden yönetiminin Afganistan'ın başkentinin çok daha kısa sürede Taliban'ın eline geçmesine hazırlandığı öne sürüldü. Gazeteye konuşan kaynaklardan biri çöküşün 90 gün içinde, diğerleri ise bir ay kadar kısa bir sürede meydana gelebileceğini söyledi. Amerikan ordusunun yeni istihbarat değerlendirmesi hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, "Her şey yanlış yönde ilerliyor" dedi.

BIDEN: PİŞMAN DEĞİLİM

Amerikan yönetimi ise Taliban'ın artık bizzat Afganların sorunu olduğu mesajını vermeyi sürdürüyor. Pentagon Sözcüsü John Kirby'nin bu yöndeki mesajlarının ardından dün de ABD Başkanı Joe Biden, çekilme kararından pişman olmadıklarını söyledi.

Biden, "Bakın, 20 yılda bir trilyon dolardan fazla para harcadık. 300 binden fazla Afgan gücünü eğittik, modern ekipmanlarla donattık. Ve Afgan liderlerin bir araya gelmesi gerekiyor" dedi.

ABD'nin Kabil'deki Büyükelçiliği için de değerlendirmelerde bulunduğu, elçiliğin ne kadar süre daha açık kalacağının gözden geçirildiği belirtildi. Bir Pentagon yetkilisi, askeri planlamacıların Amerikalı diplomatların ve diğer sivil personelin gerektiğinde kısa süre içinde tahliye edilmesine ilişkin hazırlık yapıldığını söyledi.

TALİBAN SÖZCÜSÜ: SAHADAKİ GERÇEKLİĞİ GÖRÜN

Öte yandan, bu hafta Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak barış görüşmeleri öncesinde Taliban'ın bir sözcüsü 'müzakerelere bağlı olduklarını ve sürecin çökmesini istemediklerini' söyledi. Katar televizyonu El Cezire'ye konuşan sözcü, "Uluslararası toplumdan, sahadaki gerçekliği doğru değerlendirmesini istiyoruz" çıkışında da bulundu.