ABD seçimlerinde oy sayımları devam ederken, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump seçime müdahale edildiğini öne sürerek, oy sayımının durdurulmasını istedi. Sokaklara dökülen Trump taraftarları “Oy sayımını durdurun” derken, Demokrat aday Joe Biden’ı destekleyenler, “Her oy sayılmalı” sloganlarıyla sokakları doldurdu. Washington DC ve New York başta olmak üzere, pek çok şehirde sokak eylemleri başladı.

ABD karıştı: Seçim sonuçlarını bekleyen halk sokağa indi

ABD Başkanlık Seçimleri'nin tamamlanmasının üzerinden bir gün geçmesine rağmen kazananın belli olmaması ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın tansiyonu yükselten açıklamaları gerilimi arttırıyor.

Trump’ın dün yaptığı açıklamada, seçimde usulsüzlük yapıldığını ileri sürerek “oy sayımını durdurun” çağrısında bulunması ve seçim sonuçlarına avukatlarla müdahale edebileceklerini söylemesi üzerine ülke karıştı.

Seçimi önde götüren Demokrat aday Joe Biden’ın destekçileri ise Trump’ın açıklamalarına karşı “Her oy sayılmalı” çağrısını yaparak sokaklara çıktı.

165'TEN FAZLA ÖRGÜT BİR ARAYA GELEREK OYLARIN SAYILMASINI İSTEDİ

USA Today’in haberine göre, dün gece Washington DC, New York, Los Angeles, Arizona, Minneapolis, Chicago, Pensilvanya, Detroit, Baltimore ve Portland’da başlayan gösterilerde Trump karşıtları polisle çatıştı. Beyaz Saray yakınlarında şiddetli çatışmalar yaşanırken, New York’ta da Manhattan’da çatışmalar büyüdü.

Polisin yetersiz kaldığı bölgelerde, Ulusal Muhafızlar devreye girdi. Sadece Manhattan’da yaklaşık 20 göstericinin gözaltına alındığı belirtildi.

Yerel dayanışmaların, sendikaların, anarşist, sol ve ırk karşıtı grupların oluşturduğu 165’ten fazla örgüt “Her oy sayılmalı” sloganıyla sokakları doldurdu. #DeliverDemocracy ve #CountEveryVote hashtag'leriyle örgütlenen gruplar attıkları tweetlerde "Trump’ın bunun yapacağını biliyorduk" paylaşımında bulundu. Başlangıcında barışçıl bir havada başlayan eylemler polisin kalabalığı dağıtma girişiminden sonra karıştı.

Oregon Eyaleti Polis Şefi Tim Fox, Portland’taki eylemlerde göstericilerin polise ateş açtığını ve acil eylem planına sadık kalarak Ulusal Muhafızları göreve çağırdıklarını açıkladı. Oregon Valisi Kate Brown çok sayıda işyerinin tahrip edildiğini duyurdu.

PROTESTOLARDA SİLAH KULLANAN HERKES TUTUKLANACAK

New York’un Manhattan bölgesinde başlayan eylemlerde de polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Sokak aralarında barikat kuran göstericiler polisle çatıştı. New York Polis Departmanı (NYPD) yaptığı açıklamada, “Barışçıl protestolarda göstericilerin silah kullanması tolere edilemez. Şu anda gergin olan atmosferi hafifletmek için çalışıyoruz. Fakat silahla yakalanan herkesin tutuklanacağını söyleyelim” dedi.

Arizona’da ise seçim sonuçları başa baş gidiyor. Meclis Binası ve Seçim Merkezi önünde binlerce Trump ve Biden destekçisi karşı karşıya geldi. Grupları uzak tutmak için barikat ören polis çatışmaların yaşanmasının önüne geçti. Trump taraftarları “Oy sayımını durdurun” diyerek diz çöküp dua ettiği görüldü. Demokrat seçmenler ise Seçim Merkezi’nin önünde oyların sayılması için slogan attı.

'GÜÇ HALKINDIR, TRUMP DEFOL'

Orta Batı Amerika’da yer alan Minnesota'nın Minneapolis kentinde protestocular otoyol trafiğini kapatarak yürüyüş düzenlediler. Minnesota Eyalet Devriyesi'nin Ulusal Muhafızlar’dan yardım istediği olayda çok sayıda gözaltı yaşandı. Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, ırkçılık karşıtı pek çok grubun birleştiğini açıkladı.

ABD’nin nüfus bakımından en büyük üçüncü şehri olan Chicago'da ise Amerikan Öğretmenler Federasyonu’nun (AFT) öncülüğünde başlayan eylemlerde, “Güç halkındır, Trump defol” yazan pankartlar açıldı. Grassroots Collaborative işçi birliği grubu tarafından yapılan açıklamada ise “Her oyun sayılması gerekiyor. Çünkü onlar bizlerin anayasal haklarını dahi çalmak istiyorlar” ifadesini kullandı.

Pensilvanya’da ise şehir merkezinde toplanan Demokratlar, kitlesel bir yürüyüş düzenleyerek oyların sayılmasını istedi.

Detroit’te ise Trump destekçileri Seçim Merkezi’ni bastı. Oy sayımını durdurmaya çalışan göstericilerle polis arasında çatışma yaşandı.

Trump’ın “seçimi kazandık” duyurusunun ardından Baltimore Belediye Binası önünde toplanan bir grup basın açıklaması düzenledi.