ABD ordusunun Irak, Suriye ve Afganistan'da katlettiği sivil sayısının resmi verilerin çok üzerinde olduğu belgelerle ortaya konuldu. NYT'nin yayımladığı Pentagon belgelerinde sivil ölümlerin gizlendiği tespit edildi.

ABD katliamları gizli belgelerde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, New York Times (NYT) gazetesinin yayımladığı Pentagon belgelerini konuşuyor. ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) gizli belge ve yazışmalarına ulaşan NYT, ordunun Irak, Suriye ve Afganistan’da düzenlediği hava saldırılarında "resmi oranların çok ötesinde" sivil katlettiğini ortaya koydu.

2014 yılından beri elde edilen 1300’den fazla Pentagon yazışması ve ABD ordusunun Irak, Afganistan ve Suriye'deki operasyon bilgilerini de içeren belgeleri inceleyen gazete, aralarında çok sayıda çocuğun da olduğu binlerce sivilin ABD tarafından alelacele öldürüldüğünü yazdı Gazete, "ABD ordusunun yaşadığı istihbarat zaafiyeti sebebiyle yanlış hedefleri imha ettiği" ifadelerine yer verdiği haberinde, sivil kayıplarına ilişkin "başarısızlık" yaşandığını ve incelenen belgelerde gerçek verilerin çarpıtıldığını belirterek bunun bir "fiyasko" olduğunu belirtti.


SALDIRILAR SİSTEMATİK BİR HALDE DEVAM ETTİ

NTY'nin dün sona erdirdiği yazı dizisinde, ABD’nin Irak, Suriye ve Afganistan’da düzenlediği hava saldırılarında istihbarat zafiyeti yaşadığı, hedeflemeyi hatalı yaptığı ve binlerce sivili öldürdüğü belgelerle ortaya konuldu. Haberde, eylül ayında Afganistan’da ABD askerlerinin “bomba yüklü bir araç yerine 10 kişilik bir aileyi yok ettiği” hatırlatılırken bu durumun sistematik olduğu ve Pentagon’un bu verileri kamuoyundan gizlediği aktarıldı. Haberde, Irak'taki sivillere yönelik saldırıyla ilgili de bir bilgi paylaşıldı. ABD güçlerinin, 2017'de Irak'ın Musul kentinden çıkan ve içinde dört kişilik bir ailenin bulunduğu otomobili bombalı araç sanarak "yanlışlıkla" vurduğu ve araçtakilerle birlikte toplam 7 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi.

AÇIKLANAN RESMİ VERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

ABD ordusunun hava operasyonlarında resmi verilere göre 1417 sivilin öldüğü kaydedilirken gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu ifade edilen haberde, bazı belgelerde kasten ölü sayısının düşük gösterildiği ifade edildi. Pentagon’un birçok belgesinde şeffaflık olmadığına dikkat çekilirken binlerce rapor arasında sadece bir kere “olası bir hata”dan bahsedildiği aktarıldı. Aynı belgelerde 50 binden fazla hava saldırısının gerçekleştiği ve bunlardan birçoğunun herhangi bir istihbarat raporu incelenmeden gerçekleştirildiği kaydedildi. Belgelerde bu saldırıların önceden planlanmadığı kaydedildi.

KABİL'DE ÇOCUKLAR KATLEDİLMİŞTİ

ABD en son Afganistan'da bir aileyi katletmişti. Kabil'de ailenin saldırıdan sağ kurtulan yakınlarının basına verdiği bilgiye göre, ailenin evinin önüne park edilmiş haldeki araç havaya uçtuğunda, aralarında 6 çocuğun da bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetmişti. ABD ordusu ise en az bir kişinin bulunduğu aracın, IŞİD'in Afganistan koluyla bağlantılı olduğunu belirtmiş ve saldırının ardından yakındaki insanların zarar görmüş olabileceğini savunmuştu.

***

Yeşil Bölge'ye füzeli saldırı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yabancı misyonların ve hükümet konaklarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye roketli saldırı düzenlendi. Irak hükümetine bağlı Medya Güvenlik Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği'nin de bulunduğu Yeşil Bölge’ye yönelik saldırı önceki gece gerçekleşti. Açıklamada, atılan bir roketin ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği binasında bulunan C-RAM hava savunma sistemi tarafından havada etkisiz hale getirildiği belirtilirken, ikinci roketin ise bölgedeki meydana düştüğü açıklandı. Saldırı nedeniyle çevredeki bazı araçların da hasar gördüğü belirtilen açıklamada, saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada, can kaybı olup olmadığı ve saldırının olası faillerine ilişkin bilgilere yer verilmedi. ABD'nin diplomatik ağırlığının bulunduğu Yeşil Bölge, Irak'ta en çok hedef alınan bölgelerden biri. ABD askerlerinin Irak'tan çıkarılması süreci ise bu yıl hızlandırmıştı. ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona bağlı güçler 9 Aralık'ta Irak'taki muharip görevlerinin sonlandırıldığını açıklamıştı. Ülkede kalan 2 bin 500 ABD askerinin ise danışmanlık ve Irak ordusuna destek gibi görevlerde bulunacağı belirtilmişti.