Venezuela hükümeti ile muhalifler Norveç’in başkenti Oslo’da masaya oturdu. Norveç medyasının önceki gün ortaya attığı “barış görüşmeleri” iddiası Venezuela hükümeti tarafından da doğrulandı. Maduro yönetimi derinleşen siyasi krize çözüm için Norveç’te “demokrat” muhaliflerle masaya oturulduğunu açıkladı. Venezuela’nın Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jorge Valero, “Hükümetin diyaloğa her zaman açık olduğunu, yalnız bunun ABD ile bağlantısı olmayan […]

ABD kuklası olmayan muhalefetle görüşme

Venezuela hükümeti ile muhalifler Norveç’in başkenti Oslo’da masaya oturdu. Norveç medyasının önceki gün ortaya attığı “barış görüşmeleri” iddiası Venezuela hükümeti tarafından da doğrulandı. Maduro yönetimi derinleşen siyasi krize çözüm için Norveç’te “demokrat” muhaliflerle masaya oturulduğunu açıkladı.

Venezuela’nın Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jorge Valero, “Hükümetin diyaloğa her zaman açık olduğunu, yalnız bunun ABD ile bağlantısı olmayan ‘demokrat’ muhaliflerle mümkün olabileceğini” duyurdu.

Valero, muhalif lider Juan Guaido’nun müzakerelerde yer almadığının altını çizerek, “Demokratik olarak sınıflandırılabilecek bir muhalefet var ve ABD imparatorluğunun kuklaları olanlar var” diye konuştu.

Oslo’ya giden müzakere heyetlerinde hükümetten İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez ve Miranda Valisi Hector Rodriguez bulunuyor. Muhalefeti ise eski milletvekilleri Gerardo Blyde ve Fernando Martinez Mottola ile eski Bakan Carlos Andres Perez tarafından temsil ediliyor. Görüşmelerin ilerlemesi durumunda muhalefet heyetine Ulusal Meclis (AN) İkinci Başkan Yardımcısı Stalin Gonzales’in de dâhil olacağı belirtiliyor.

İLK GÖRÜŞME KÜBA’DA

Norveç Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ane Haavardsdatter Lunde ise, AFP’ye yaptığı açıklamada “Norveç’in barış süreci ve diyalog inisiyatiflerine dahil olduğunu doğrulayamayız, ancak yalanlayamayız da” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, heyetler arasında Oslo’da gerçekleşen görüşmenin ilk olmadığı, taraflar arasında daha önce bir görüşme daha gerçekleştirildiği belirtildi. Görüşmelerin Norveç dışında Küba’nın başkenti Havana’da da gerçekleştirildiği iddia edildi.

MUHALİFLER ASKERİ MÜDAHALEYİ SAVUNUYOR

Venezuela’da ABD destekli muhalefet lideri Juan Guadio’nun meşru başkan Nicolas Maduro’yu tanımadığını açıklaması ve kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesi üzerine başlayan kriz aylardır sürüyor. ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri müdahalesini de savunan Guaido son olarak geçen haftalarda başarısız bir askeri darbe girişiminde bulunmuştu.