Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), "İran Devrim Muhafızları adına petrol satışına aracılık ettiği" ve "kara para akladığı" gerekçesiyle Türk iş insanı Sıtkı Ayan ve şirketlerine yaptırım uygulamaya hazırlandığı belirtildi. Sıtkı Ayan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği ‘Man Adası' olayında gündeme gelmişti.

ABD, 'Man Adası' belgelerinin odağındaki Sıtkı Ayan’ı yaptırım listesine aldı
Fotoğraf: observer.ug

ABD, “İran Devrim Muhafızları adına petrol satışına aracılık ettiği” ve “kara para akladığı” gerekçesiyle Türk iş insanı Sıtkı Ayan hakkında yaptırım kararı aldı.

Reuters’ın aktardığına göre ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ayan’ın şirketlerinin İran petrolü için uluslararası satış sözleşmeleri yaptığı, sevkiyatları ayarladığı, gelirlerin aklanmasına yardımcı olduğu ve Devrim Muhafızları’nın bir kolu olan İran’ın Kudüs Gücü adına İran petrolünün kaynağını gizlediği belirtildi.

Açıklamada, “Ayan Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa’daki alıcılara yüz milyonlarca dolar değerinde İran petrolü satmak için iş sözleşmeleri yaptı” denildi.

Sıtkı Ayan, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları başlamadan bir gün önce, 16 Aralık'ta AKP hükümetinin verdiği cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci yatırım teşvikini aldı ve o dönem 11.5 milyar liraya İran doğal gazını Almanya'ya taşıyacak bir petrol boru hattı inşa edeceğini duyurmuştu.

AKP iktidarları döneminde parlayan isimlerin başında gelen Sıtkı Ayan'ın, WikiLeaks'te de Malta belgelerinde de adı geçiyordu. Adı İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılan Sıtkı Ayan'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği ‘Man Adası' olayında da adı geçmişti.

Kılıçdaroğlu, Sıtkı Ayan hakkında, "Man Adası’nda bir şirket kurulur. Bizim vilayetlerden daha küçük. Belbey LTD şirketi. O şirketin kuruluş senedi de bizde. Bu şirket bir yönetim kurulu toplantısı yapar. Sıtkı Ayan, bir kişiden oluşur yönetim kurulu. Tutanakları bizde. Şirketin sermayesi 1 sterlin. Man Adası devletinin resmi kayıtları var. Sıtkı Ayan bu şirketi Kasım Öztaş’a devretti. Sıtkı Ayan kimdir, tanıyor musun? Enişten bu şirkete 2.5 milyon para gönderiyor. Kardeşi 2.5 milyon dolar para gönderiyor. 1 sterlinlik şirkete bu parayı neden gönderiyor? Mustafa Erdoğan 1 milyon 250 milyon dolar para gönderiyor. Mustafa Gündoğan 250 bin dolar, Osman Ketenci 1 milyon dolar. Ahmet Burak Erdoğan 1 milyon 450 bin dolar gönderiyor. 4 Ocak 2012 Burak Erdoğan 4 milyon 250 bin dolar gönderiyor. Bütün bu paraların swift mesajları elimizde. Bu swift mesajı ne demek diyeceksiniz. Yurtdışına dolar gönderirken bu mesajla gönderiyorsunuz. Bu beni tatmin etmez dedim. Bankaların dekontu lazım dedim" ifadelerini kullanmıştı.