ABD’nin Güney Amerika’da halkçı iktidarlara dönük müdahaleleri sürüyor. Bolivya’yı terk etmek zorunda kalan Devlet Başkanı Evo Morales, 3 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde yeniden aday olduğunu duyurarak, “ABD benim Meclis’e girmemi istemiyor” dedi

ABD müdahaleden vazgeçmiyor

Dış Haberler Servisi

Bolivya’da 20 Ekim 2019’da yapılan seçimleri ilk turda kazanan ancak ABD destekli ordunun istifa çağrısının ardından görevini bırakmak zorunda kalan Devlet Başkanı Evo Morales, yaşadığı süreci değerlendiren açıklamalarda bulundu.

Siyasi sığınmacı olarak gittiği Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te Anadolu Ajansı’na röportaj veren Morales, “Polis ve ordu darbeye katılınca çatışmayı engellemek ve ölümlerin önüne geçmek için istifa etmekten başka bir yol kalmamıştı” dedi.

Darbe sürecinin ABD tarafından desteklendiğini vurgulayan Morales, “ABD Başkanı Trump’ın ilk yaptığı şey, darbeye katıldığı için orduyu tebrik etmek oldu. ABD, (Geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez) darbeciyi, diktatörü tanıyan ilk ülkeydi. ABD için, sol bir hükümetin, yenilikçi bir devlet başkanının olduğu ülkede darbe yapmak edinilmiş bir haktır. Bizim suçumuz, günahımız, Bolivya’nın kapitalist bir sistem olmadan, IMF olmadan gelişebileceğini göstermekti” dedi.

‘KAZANDIĞIMIZ SEÇİMİ ÇALDILAR’

Morales, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) hazırladığı raporda, seçimlerde hile yapıldığı iddialarına yer verilmesini ise şöyle yorumladı: “Hile olduğunu söylediler, hile olmadı. Asıl hileyi OAS yaptı. Hazırladıkları raporda 35 bin sandıktan 228’inde usulsüzlük bulunmuş. Eğer usulsüzlük varsa, yasal olarak yapılması gereken, bu 228 sandıkta seçimleri yenilemekti, yüksek seçim mahkemesinin kararı böyle. Ancak, hukuki yönden etik olmayan, politik bir karar aldılar. Bizim kazandığımız seçimleri çaldılar” dedi.

Morales, 2016’da yeniden aday olması için yapılan referandumdan “hayır” çıkmasına rağmen Anayasa Mahkemesi kararıyla tekrar aday olmasını da değerlendirdi. “Belki de üçüncü kez aday olmayı kabul etmem bir hataydı. Ama ortada da anayasaya uygun bir karar vardı. Bu yüzden, yasal olarak yeniden seçilebilmem için bana yetki verdiler” diyen Morales, Bolivya’da siyasi istikrarı sağladıklarını, eşitsizliğin ve fakirliğin azaltılması için mücadele verdiklerini anımsattı.

‘ABD MECLİS’E GİRMEMİ İSTEMİYOR’

Bolivya’da 3 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde senatör adaylığı için başvuruda bulunan Morales, “Birçok bakan Evo Morales’in adaylığımın reddedilmesini talep etti. Bu ABD’nin verdiği bir mesaj, ABD benim Meclis’e girmemi istemiyor. Zaten ABD benim adaylığımı hep reddetti. 2002’de ilk defa aday olduğumda ‘Evo Morales And Dağları’nın Bin Ladin’i, koka üreticileri de Taliban’dır’ dediler. 2005’te ‘Evo tekrar seçilirse yatırım ve işbirliği olmaz’ dediler. Bunların hepsi yalan, biz çok mücadele verdik ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘BOLİVYA’YA DÖNMEK İSTİYORUM’

Morales, gelecek planları hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “İlk önce Bolivya’ya dönmek istiyorum. Sonrası için henüz bir planım yok. Aslında, kazandığımız seçimlerle 2020-2025 döneminden sonra siyaseti bırakmak istiyordum. Ancak nasıl ki beni kışkırttılar, siyaset yapmaya devam edeceğim. Halkın zayıf ve fakir kesimi için siyaset yapacağım. Ben, para için değil ülkem için, doğruluk ve dürüstlükle başkanlığa gelmek istiyorum. Siyaset yapmak isteyen yeni nesle de doğruluk ve dürüstlüğü göz önünde bulundurmalarını, vatanı ve başta en zayıf kesimler olmak üzere halkı düşünmelerini tavsiye ediyorum.”