Rusya’nın Ukrayna kriziyle ilgili ABD’nin baskılarını hafifletme girişimleri sonuçsuz bırakılıyor. Moskova "Savaş istemiyoruz" açıklaması yaparken Almanya, Fransa, İngiltere ise farklı biçimlerde tehditlerini sürdürüyor.

ABD-NATO, Ukrayna krizine çözüm istemiyor

Dış Haberler Servisi

Ukrayna krizi süregelen diplomatik görüşmelerin ve karşılıklı tehditlerin ötesine geçemiyor, mevcut gerilim her geçen gün derinleşiyor. Aylardır dış politikada Ukrayna’nın işgal edileceği gündemiyle bölge ülkelerindeki dengeleri alt üst eden ABD, yarattığı krizle Doğu Avrupa’nın daha fazla silahlandırılması başta olmak üzere NATO’nun hareket alanının genişletilmesinin önünü açıyor. Moskova ise krizi çözmeye yönelik adımlarının boşa çıkarılmasına tepkili.

Her basın brifinginde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğine yönelik spekülasyonlar yaratan ABD Başkanı Joe Biden’ın son olarak şubat ayında işgalin gerçekleşeceğini iddia etmesi Rusya’nın tepkisiyle karşılaştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün basına yaptığı açıklamada "Biz savaş istemiyoruz. Ancak çıkarlarımızın kaba şekilde çiğnenmesine ve göz ardı edilmesine de izin vermeyeceğiz. Avrupa’da güvenliği sağlamak için karşılıklı olarak kabul edilebilir prensipler üzerinde anlaşmaya varma girişimlerimiz başarısız olursa gerekli önlemleri alacağız. Bu önlemler de çeşitli olabilir" diye konuştu.

Açıklamasında, ABD ve NATO’nun güvenlik garantileri taleplerini reddetmesine de değinen Lavrov, "ABD’nin yanıtı, NATO’nunkine göre neredeyse diplomatik etik örneği denilebilir. NATO’dan gelen cevap çok ideolojik ve NATO’nun münhasırlığı, özel misyonu ve amaçları ile doludur. Bu metinleri yazanlar adına utandım" dedi. ABD ve NATO’yla güvenlik garantilerine yönelik müzakerelerin devam edeceğini söyleyen Lavrov, birkaç hafta içinde bu konuda görüşmelerin gerçekleşeceği bilgisini paylaştı.

RUSYA PEŞ PEŞE GÖRÜŞMELERDE

Lavrov dün Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’la da telefon görüşmesi yaptı. ABD’nin Almanya’yla Rusya arasındaki Kuzey Akım-2 projesini baltalamaya yönelik hamleleri görüşmenin ana konu başlıkları arasında yer aldı. Rus Interfax haber ajansının haberine göre, Lavrov görüşmede Almanya’nın Kuzey Akım-2 projesindeki taahhütlerini koruma talebini dile getirdi. Baerbock, görüşme öncesi federal parlamentoda yaptığı konuşmada, "Olası yeni bir saldırıda, geniş yelpazede farklı cevap seçenekleri önümüzde duruyor, Kuzey Akım 2 dahil" demişti. Baerbock, Almanya‘nın Ukrayna’ya olası bir silah yardımına karşı olduğunu yinelemişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada iki liderin Ukrayna krizi ve güvenlik konularını ele aldığını bildirdi. Peskov, Putin’in Macron’a "Rusya’nın güvenlik taleplerine ABD ve NATO’nun verdiği yanıtlara ilişkin değerlendirmesini sunacağını" ifade ettiğini de aktardı. Fransa Cumhurbaşkanlığı ise Macron’un görüşmede, "Putin’den Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığma konusundaki niyetlerini açıkça beyan etme ve Moskova’dan daha fazla şeffaflık sunma" talep ettiğini aktardı.

LİTVANYA SİLAHLANIYOR BELARUS TEHDİT EDİYOR

Rusya’yla sınırı olan Doğu Avrupa ülkeleri ise daha fazla askere ev sahipliği yapmayı tartışıyor. Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Almanya’nın Litvanya’daki askeri varlığını artırma konusunda görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Nauseda, yaptığı açıklamada "NATO’nun doğu kanadını güçlendirmemiz gerektiğinden, Litvanya’daki Alman ve Gelişmiş İleri Varlık kuvvetlerini genişletme, artırma olasılıklarını konuşuyoruz" açıklaması yaptı.

Belarus ise Rusya’yla askeri tatbikata hazırlanıyor. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, parlamentoda önceki gün yaptığı konuşmada "Önümüzdeki ay başlayacak tatbikatların Belarus’un Ukrayna ile güney kanadını koruması amacı içerdiğini" dile getirdi. Lukaşenko, "Minsk’in kesinlikle bir savaşla ilgilenmediğini ve çatışmanın ancak yakın müttefiki Rusya’ya doğrudan saldırıya uğraması halinde patlak vereceğini" söyledi.

İNGİLİZ MİLYARDERDEN DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI

Öte yandan, Rusya’ya tehditlerini artıran İngiltere hükümeti ise ülkedeki sermaye gruplarını harekete geçirdi. İngiliz milyarder Richard Branson dün yaptığı açıklamada, Moskova’nın olası işgaline karşı "iş dünyası liderlerinin bir araya gelerek Ukrayna’nın egemenliği için ayağa kalkması" çağrısında bulundu. Branson, "Bir başkasının egemenliğini ihlal etmeye çalışan herhangi bir ülkeye karşı tüm yaptırımları destekleyeceğimize dair net bir mesaj göndermeliyiz" ifadelerini kullandı. İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) ise şirketlere ve kuruluşlara Rusya’dan gelecek siber saldırılara karşı güvenliklerini artırma çağrısında bulundu.