ABD’nin Afganistan’dan askerlerini çekeceği açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Blinken, Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah çekilme sürecine dair görüşme gerçekleştirdi.

ABD’nin Afganistan’dan çekileceğini açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Blinken, Kabil’e gitti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Joe Biden'ın çekilme kararını resmen duyurmasından 1 gün sonra Afganistan'ın başkenti Kabil'e sürpriz bir şekilde giderek Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ile bir araya geldi.

Konsey Başkanlığında yapılan görüşmede, Abdullah, ABD'nin Afganistan'daki askeri gücünü çekme konusunda aldığı kararı desteklediklerini ifade etti.

Abdullah, ABD'nin askerlerin çekilmesinden sonra da Afganistan'a yardıma devam etme taahhüdünü takdir ettiklerini belirtti.

Askeri birliklerini çekmenin iki ülke arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin sona ermesi anlamına gelmediğine vurgu yapan Blinken, iki ülke arasında yeni bir ilişki ve iş birliği döneminin başladığını, bu süreçte çeşitli alanlarda iş birliklerini sürdüreceklerinin altını çizdi.

Blinken'ın, buradan sonra Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile de görüşmesi bekleniyor.

ABD’DEN SONRA İNGİLTERE VE ALMANYA DA ÇEKİLECEK

ABD Başkanı Joe Biden, dün Afganistan'da kalan 2 bin 500 ABD askerinin tamamının 11 Eylül'e kadar geri çekileceğini açıklamıştı.

ABD’nin geri çekilme açıklamalarının ardından İngiltere ve Almanya’dan da benzer şekilde askerleri geri çekme açıklamaları yapılmıştı.