ABD’nin 6-10 Haziran’da düzenleyeceği ‘Amerika Zirvesi’ne Küba, Nikaragua ve Venezuela’yı davet etmemesi üzerine Bolivya, Honduras, Guatemala ve El Salvador devlet başkanlarının ardından Meksika Devlet Başkanı Obrador da zirveye katılmama kararı aldı.

ABD’nin ‘Amerika Zirvesi’ tartışma yarattı: Bir boykot da Meksika Devlet Başkanı’ndan

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD'nin 6-10 Haziran'da düzenleyeceği "Amerika Zirvesi"ne, Güney Amerika ülkelerinin tamamının davet edilmediği gerekçesiyle katılmayacağını açıkladı.

Günlük basın toplantısında Lopez Obrador, ABD'nin, Güney Amerika ülkelerinin tamamını davet etmemesini gerekçe göstererek, zirveye katılmayacağını ancak temmuzda ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da bir araya geleceğini söyledi.

Lopez Obrador, zirvede Meksika'yı Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard'ın temsil edeceğini belirterek, "Zirveye katılmayacağımı Meksika halkına bildirmek isterim. Zirveye gitmiyorum çünkü Amerika'nın tüm ülkeleri davetli değil ve yüzyıllardır dayatılan politikanın değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Dışlama, sebepsiz hâkim olma isteği... Ülkelerin egemenliğine, her ülkenin bağımsızlığına saygı duyulması gerekir" şeklinde konuştu.

Biden ile görüşme tarihinin ABD'li bir yetkili tarafından teyit edildiğini dile getiren Lopez Obrador, "Onunla tüm Amerika'nın entegrasyonunu, enflasyon ve göçmenlik konuları dâhil birçok şeyi konuşmak istiyorum" dedi.

Lopez Obrador, 12 Mayıs'taki açıklamasında, ABD'nin bölgedeki tüm ülkeleri davet etmemesi halinde zirveye şahsen katılmayı düşünmediğini ifade etmiş, "Kimse dışlanmamalı, herkes katılmalı ve biz herkesi ikna etmeyi sürdüreceğiz. Farklılıklar varsa bunun ortaya çıkması ve diyalog olması için birbirimizle konuşacağız" ifadelerini kullanmıştı.

KÜBA’DAN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2 Mayıs'taki açıklamasında, Küba, Nikaragua ve Venezuela'nın demokrasiye saygı duymadıklarını gerekçe göstererek, bu ülkeleri Amerika Zirvesi'ne davet etmeyeceklerini duyurmuştu.

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, davet edilse bile zirveye gitmeyeceğini söylemişti. Díaz-Canel, ABD'yi toplantıya katılım için "uyguladığı baskı" sebebiyle eleştirmişti. Reuters'in haberinde, ABD'li yetkililerin Küba'nın katılımına açık kapı bıraktıkları ifade edilmişti.

ZİRVEYE KATILACAK ÜLKELER

Zirveye devlet başkanı düzeyinde katılacak ülkelerin; Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Şili, Kanada, Kosta Rika, Ekvador, Panama, Paraguay, Peru, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay olduğu bildirildi.

DAVETE KATILMAYI REDDEDEN ÜLKELER

Honduras Cumhurbaşkanı Xiomara Castro, 28 Mayıs'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, zirveye katılmayacağını belirterek, "İstisnasız tüm Amerika ülkeleri davet edilirse katılırız" ifadesini kullanmıştı.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce Catacora, Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei ve El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele de tüm ülkelerin davet edilmemesini gerekçe göstererek zirveye katılmayacaklarını açıklamışlardı.

Amerika Zirvesi 1994'te Miami'de, geniş bir bölgesel ticaret serbestisi anlaşması başlatmak isteyen Başkan Bill Clinton tarafından başlatılmıştı.