ABD’nin Suriye’den çekilme kararının yankıları sürüyor. Son olarak Savunma Bakanı Jim Mattis ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’un istifaları, Trump yönetiminin Suriye politikasında önemli değişiklik yapacağı şeklinde yorumlandı. Çekilme kararı, şahin Cumhuriyetçiler ve yerleşik düzeni savunan Demokratlar tarafından sert şekilde eleştiriliyor. Ancak ABD’den çıkan sesler, bundan ibaret değil. ABD’nin emperyalist savaşlarına karşı çıkan uzmanlar, […]

ABD’nin bölgedeki müdahalesi sürecek

ABD’nin Suriye’den çekilme kararının yankıları sürüyor. Son olarak Savunma Bakanı Jim Mattis ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’un istifaları, Trump yönetiminin Suriye politikasında önemli değişiklik yapacağı şeklinde yorumlandı.

Çekilme kararı, şahin Cumhuriyetçiler ve yerleşik düzeni savunan Demokratlar tarafından sert şekilde eleştiriliyor. Ancak ABD’den çıkan sesler, bundan ibaret değil. ABD’nin emperyalist savaşlarına karşı çıkan uzmanlar, Suriye’den çekilme kararını olumlu bir adım olarak görürken, bunun ABD’nin Suriye politikasında önemli bir değişiklik olarak algılanmaması gerektiği konusunda uyarıyor. IŞİD ve Teröre Karşı Yeni Küresel Savaş kitabının yazarı Phyllis Bennis’in Democracy Now’a verdiği röportaj, bu düşünceleri özetler nitelikte. Bennis şöyle konuşuyor: “Savaş Uçaklarının ve IHA’ların Suriye’yi bombalamaya devam edeceğini biliyoruz. Suriye halkı üzerinde en büyük yıkımı yaratanın ABD’nin başını çektiği koalisyonun bombaları olduğunu biliyoruz. Bu duruma niteliksel bir değişiklik olmayacak.”

IŞİD HENÜZ YENİLMEDİ

IŞİD’in Trump’ın dediği gibi “yenilmiş” olmadığını belirten Bennis, “Terörizmi askeri yöntemlerle yenemezsiniz” diyor. Bennis sözlerini şöyle sürdürüyor: “Farklı ülkelerden gelen binlerce savaşçı söz konusu olduğunda, çoğu özel kuvvet olan 2 bin asker, askeri dengeyi değiştirmekte yeterli değil. Ancak farklı güçlerin çatışma içinde olduğu ortamda, bu büyük askeri güçlerden herhangi birinin çekilmesi, Suriye halkının avantajına. Peki bu alandaki politik dinamiği değiştirecek mi? Hayır… IŞİD’le ilgili kitabımda, süren 11 farklı savaş tanımlamıştım. Bunlardan hiçbiri Suriyelilerin yararına değildi, hepsi halkta ve kentlerde yıkıma yol açıyordu. Eğer bu çekilme bu savaşlardan bazılarını yok edebilirse, bu sadece iyi bir şey olabilir.”

***

Hükümetin kapanması kimleri etkiliyor?

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’den Meksika sınırına duvar örülmesi için 5 milyon dolar bütçe istedi. Senato vermeyince, hükümet Trump döneminde üçüncü defa kapandı.

Kongre daha önce Eylül 2019’a kadar hükümetin yüzde 75’inin bütçesini onayladığı için Savunma, Gazi İlişkileri, Enerji ve Eğitim Bakanlıkları açık kalacak. 9 bakanlık ve ajans ise kapanıyor. Bunların arasında NASA ve Ulusal Park Hizmetleri de var.

Kısmi kapanma nedeniyle, 420 binden fazla kişi ödeme almadan çalışırken, 380 bin çalışan izne çıkarılacak. 25 Aralık Noel öncesi yaşanan bu gelişme, dar gelirli aileleri özellikle etkiledi. Mother Jones internet sitesine göre, Konut ve Kentleşme Bakanlığı’nın kapanması dolayısıyla, 3 bin kadar barınma ajansı da çalışmayı durdurdu. Sosyal hizmetlerin ve gıda yardımlarının devam edeceği belirtiliyor, ancak kapanan Tarım Bakanlığı üzerinden yapılan gıda yardımları sekteye uğrayacak.

Türkiye bağlantısı mercek altında

ABD’nin Virginia eyaletinde mahkeme, 12 Aralık’ta Türkiye ABD iş Konseyi (TAİK) Eski Başkanı Ekim Alptekin ve Bijan Kian hakkında hazırladığı iddianameyi yayımladı. Bu iki isim, “ABD’de Türk hükümeti için lobi faaliyeti yürütmek ve bunu gerekli makamlara bildirmemek”le suçlanıyor. Suçlamaların Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in yürüttüğü soruşturmaya dayandığı düşünülüyor. 2016 Başkanlık Seçimlerine Rusya’nın müdahalesinin incelendiği bu soruşturmanın odağındaki isimlerden biri, Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Emekli Korgeneral Michael Flynn.

Rusya’yla görüşmelerini gerekli makamlara bildirmediği için 2017 Şubat’ında, Beyaz Saray’dan istifaya zorlanan Flynn, daha sonra Rusya bağlantısı ile ilgil FBI’a yalan beyanda bulunmaktan suçlu bulundu. Ancak savcılıkla yaptığı işbirliğinin devam etmesi nedeniyle cezası 90 gün ertelendi. New York Post’a göre, Flynn’i işbirliği kapsamında savcılığa verdiği bilgi, Alptekin ve Kian’a yönelik suçlamalara kaynaklık etti.

Alptekin ve Kian hakkında 12 Aralık tarihli iddianamede söz konusu lobicilik faaliyetinin Gülen’in iadesi amacıyla yapıldığı ileri sürülüyor. Lobi faaliyetinin “Türk yetkililer tarafından yönetildiği” iddia ediliyor. İddianamede, Alptekin’e yönelik suçların karşılığının üst limiti 35 yıl hapis cezası.