ABD Başkanı Trump’ın İsrail’in Filistin’e dönük ilhakını meşru kılan sözde barış planı İsrail kamuoyunda karşılık bulmadı. Tel Aviv’de ilerici kesimler Filistin halkıyla dayanışmak için bugün protesto gösterisi düzenleyecek

ABD’nin Filistin halkını yok saydığı plana tepkiler dinmedi: Çözümsüzlük planı

Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz ile Beyaz Saray’da görüştükten sonra ilan ettiği sözde barış planına tepkiler sürüyor. Planın esas muhatabı olan ancak tek taraflı çözüm dayatılan Filistin’den İsrail’e karşı net bir tavır alınması yönünde çağrı yapılıyor. Söz konusu çağrı birçok ülkede karşılık bulurken İsrail’de ilerici kesimler de bugün protesto gösterisi düzenlemeye hazırlanıyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın iki hafta içinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD’nin planına bir tasarıyla karşı çıkacağı bildirildi. Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, BM Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Başkan Abbas, Trump yönetiminin Filistin halkının haklarına karşı saldırısına tepkisini bir tasarıyla uluslararası toplumun önüne sunacak” dedi.

ORTAK DEKLARASYON

Körfez ülkeleri ise ABD planı karşısında ikiye bölündü. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar, plana ılımlı yaklaşırken İran, Lübnan’ın yanı sıra Cezayir ve Tunus gibi Afrika ülkeleri plana karşı çıktı. Çin de adil çözümden yana olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, ABD’nin çabalarını takdir ederken planın diyaloğa açık olması gerektiğini vurguluyor. Ürdün ise 1967 sınırları ve Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olması gerektiğini hatırlatıyor.

Planın tek taraflı olmasına şerh düşen Arap Birliği’nin ise bugün olağanüstü gündemle toplantı yapması bekleniyor. Arap ülkelerinin bu toplantıda bakanlar düzeyinde bir araya gelerek ortak bir deklarasyon açıklaması bekleniyor.

İSRAİLLİLER DE TEPKİLİ

ABD’nin Filistin halkını yok sayan anlaşması İsrail’deki ilerici kesimler tarafından da kabul görmedi, başkent Tel Aviv’de bugün yapılacak protesto gösterisine çağrı yapıldı.

İsrail Komünist Partisi, ABD’nin barış planını tanımayacaklarını açıkladı. Hadaş koalisyonu milletvekili ve Meclis’teki Arap partileri Ortak Listesi’nin lideri Ayman Odeh, “Yolsuzlukla suçlanan bir başbakan ile görevi kötüye kullanmaktan yargılanan bir cumhurbaşkanının birbirlerini kurtarmak için yaptığı bu tehlikeli siyasi manevra Filistin halkını yıllarca askeri yönetime mahkum edecektir” dedi.

Plana itibar etmediler

İsrail’de yapılan bir kamuoyu araştırması da planın halkta karşılığının olmadığını gösterdi. İngiltere merkezli Kantar şirketinin internet üzerinden yaptığı anketin sonuçları İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nda (Makan) yayınlandı. Ankete göre, İsraillilerin yüzde 61’i planın barış getirmeyeceğini belirtirken, sadece yüzde 10’luk kesim barışı tesis edeceği görüşünü savundu. Geri kalanlar ise görüş beyan etmedi.
İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem de ABD Başkanı Donald Trump’ın barış planını delikleriyle meşhur İsviçre peynirine benzetti. B’Tselem’den yapılan yazılı açıklamada, “Bu planın aklen kabul edilmesi mümkün değildir. Bu plan, İsrail’in geçen 52 yıl boyunca işlediği suçları ve insan hakları ihlallerini meşrulaştırıyor, kökleştiriyor ve derinleştiriyor. Trump’ın planı İsviçre peynirine benziyor. Peynirin dolu kısmını İsrail’e, boşluklarını ise Filistinlilere takdim ediyor” denildi.

Öte yandan İsrail işgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına ek asker gönderme kararı aldı. İsrail ordusunun yazılı açıklamasında, sınırdaki birliklere piyade asker takviyesi yapılmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Açıklamada, bölgeye gönderilecek ilave asker sayısı ve zamanlamaya ilişkin bilgi verilmedi. İsrail ordusu, Batı Şeria’daki Ürdün Vadisi’nde bulunan birliklere de asker takviyesi yapılacağını duyurmuştu.

ABD’nin planı Batı Şeria’da ve Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün de protesto edildi. Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus kenti yakınlarında toplanan Filistinli göstericilere müdahale etti, çok sayıda kişi yaralandı. Beyrut’un merkezindeki Şehitler Meydanı’nda toplanan çok sayıda Lübnanlı, Filistin bayrakları açarak, “Kudüs Filistin’in başkentidir” sloganları attı. Güneydeki Sayda ve Sur kentlerinde, Er-Reşidiyye ve El-Burc eş Şemali mülteci kamplarında da eylemler düzenlendi.

NETANYAHU, PUTİN’LE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile başkent Moskova’da bir araya geldi, ikili basın mensuplarına poz verdi. Trump’ın planının ilanından sonra görüştüğü ilk dünya liderinin Putin olduğuna dikkati çeken Netanyahu, planla ilgili Putin’in görüşlerini öğrenmek istediğini vurguladı.

Netanyahu, Putin’e “Bugün konuşmak için özel bir fırsatımız olduğunu düşünüyorum. Sizin fikirlerinizi duymak, barış ve sükunetin sağlanması için nasıl gücümüzü toparlayacağımızı görmek isterdim ve şunu söylemeliyim ki şimdi İsrail ve Rusya arasındaki ilişkiler hiç olmadığı kadar güçlü, daha iyi” dedi.

İSRAİLLİ HÜKÜMLÜYE AF

Öte yandan görüşme öncesi Rusya’da uyuşturucu kullanımından hüküm giyen bir İsrail vatandaşının serbest bırakılması dikkat çekti. Putin, Netanyahu ile Kremlin Sarayı’ndaki görüşmesinin basına açık kısmındaki konuşmasında, üzerinde uyuşturucu bulunduğu suçlamasıyla Moskova’da tutuklanan İsrailli Naama Issachar’ın serbest bırakıldığını bildirdi.
Netanyahu’nun, Issachar’ın bırakılması için kendisine başvurduğunu aktaran Putin, İsrail vatandaşının af kararnamesini imzaladığını söyledi.

Çağrı
Az önce okuduğunuz haber, bağımsız bir medya organı tarafından size sunuldu.
Bağımsız gazetecilik; sermayeye karşı halkı, sömürüye karşı emeği, eşitsizliğe karşı adaleti, savaşlara karşı barışı, piyasacılığa karşı temel hakları, talana karşı doğayı, erkek şiddetine karşı kadınları, istismara karşı çocukları savunmanın olmazsa olmaz koşuludur.
Siz de gerçeğin sesini yükseltmek adına sorumluluk almak istiyorsanız, sadece birkaç dakikanızı ayırarak BirGün’e abone olabilir ve ‘#BirGünBenim’ diyebilirsiniz.
Şimdiden sonsuz teşekkürler…
BirGün bizim; hepimizin.
Tıklayınız