ABD'nin Michigan eyaletinde sokakta yaşayan insanların bugünden itibaren aşı listesine dahil edildiği duyuruldu.

ABD'nin Michigan eyaletinde evsizler Covid-19 aşı gruplarına dahil edildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin Michigan eyaletinde evsizler, Covid-19 aşılamalarında öncelikli gruplar arasına alındı.

Yetkililer, evsiz vatandaşların bugünden itibaren aşı olabileceğini bildirdi. Eyaletteki evsizlerin aşılanması, "güvencesiz grupların" aşıya erişimi ve enfeksiyonları kontrole almada kritik bir adım olarak görülüyor.

Eyalet valisi Gretchen Whitmer, eyalette Covid-19 kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırmış, restoranlarda ve diğer işletmelerde kapasite sınırlamalarının hafifletildiğini, aynı zamanda daha büyük iç ve dış mekan toplantılarına izin verildiğini duyurmuştu.

Eyalette Covid-19 tespit edilenlerin sayısı 656 bin 72, salgına bağlı hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 658 olarak kayıtlara geçti.

Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip Michigan'da halkın yaklaşık yüzde 17'sine ilk doz, yüzde 10'una ikinci doz Covid-19 aşısı yapıldı.

ABD genelinde ise şimdiye kadar 90 milyondan fazla kişi Covid-19 aşısı olmasına rağmen evsizlere dair sistematik bir aşı çalışması henüz yapılmış değil.

18 EYALETTE EVSİZLER AŞI LİSTESİNE DAHİL EDİLMEMİŞTİ

ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ülkedeki 18 eyalette evsizlerin aşı listesine dahil edilmediğini açıklamıştı.

ABD’de sayıları milyonları bulan evsiz nüfusu, koronavirüse karşı en kırılgan topluluk olarak biliniyor. Ülkedeki evsizlerin yoğunlukla yaşadığı eyaletlerin çoğu ise bu grupları aşılama listelerine öncelikli olarak dahil etmekten kaçınıyor.

Aşılama çalışmalarındaki adaletsizliklerin kendini en çok belli ettiği grup olarak bilinen evsizlere dair henüz ülke çapında öncelik verilmediği belirtiliyor.

CDC, evsiz popülasyonunun yüksek risk grubunda olmasına rağmen aşı gruplarına dahil edilmemelerinin altını çizdi. CDC ayrıca, ABD’nin Maryland, Illinois ve Minnesota gibi eyaletlerde dağıtım planlarının aşamalı olduğunu ve evsiz nüfusun aşı çalışmalarında öncelik grubuna dahil edilmediğini duyurmuştu.

Ulusal Evsizler Koalisyonu'nun icra direktörü Donald Whitehead geçenlerde verdiği röportajda, “ABD’de 3 buçuk milyon evsiz var. Bunların çoğu aşısız bırakılıyor ve yıl sonunu beklemeleri söyleniyor. Bu insanların gerekli bakım ve aşılama çalışmalarına ihtiyacı var” diyerek evsizlerin durumunu gözler önüne sermişti.