Taksim saldırısının ardından Suriye’ye başlatılan hava operasyonuna ilişkin ABD, ikinci defa benzer açıklama yaptı. Açıklamada ‘‘Erdoğan’ı, IŞİD’in yenilgisini sağlayacak adımları baltalayacak eylemden kaçınmaya çağırıyoruz” denildi.

ABD’nin operasyon resti devam ediyor
Fotoğraf: AA

Politika Servisi

Suriye’ye yönelik olası kara operasyonuna ilişkin belirsizlik devam ederken Taksim saldırısının ardından Suriye’de başlatılan hava harekâtı için ABD’den gelen üst üste açıklamalar, operasyon çıkmazının devam edeceği sinyallerini verdi. Hava harekâtının ardından “ABD askerlerini tehlikeye atacak eylemlerden kaçınılması gerektiği” mesajı veren Washington, bu kez de “Sivillerin güvenliği tehlikeye atılmamalı’’ dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory W. Meeks ve üye Michael McCaul, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeyine başlattığı hava harekâtına ilişkin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘IŞİD’le mücadeleyi ve sivillerin yaşamını tehlikeye atacak her türlü eylemden kaçınılması’ çağrısında bulundu. “Türkiye’nin meşru ulusal güvenlik kaygıları var” denilen açıklamada, “IŞİD, asker toplamaya ve kendisini yeniden inşa etmeye çalışıp terörist saldırılarına devam ederken, Türkiye’nin Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) yönelik son saldırılarının IŞİD’e karşı kritik çabaları tehlikeye atmasından derin endişe duyuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin internet sitesinde yer alan açıklama şöyle: “İstanbul’da ay başında sivillerin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan bombalı saldırının ardından Türkiye, meşru ulusal güvenlik endişelerine sahip. Ancak IŞİD, asker toplamaya ve kendisini yeniden inşa etmeye çalışıp terörist saldırılarına devam ederken, Türkiye’nin Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yönelik son saldırılarının IŞİD’e karşı kritik çabaları tehlikeye atmasından derin endişe duyuyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, IŞİD’e karşı küresel koalisyonun, bu hain terörist grubun kalıcı yenilgisini sağlayacak adımmarı baltalayacak veya Suriye’deki sivillerin yaşamlarını ve geçim kaynaklarını riske atacak her türlü eylemden kaçınmaya çağırıyoruz.”

ORTAK DEVRİYE YENİDEN BAŞLADI

Türkiye’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği hava harekâtına yönelik açıklamaların yanı sıra ABD, harekâtın ardından durdurulan SDG ile ortak devriyelerinin tekrar başladığını duyurdu. Kısmen başlayan ortak devriyelerde dört Amerikan zırhlı aracı ve bir SDG aracından oluşan devriye, Haseke vilayetinin kuzeydoğusundaki Rumeylan kasabası yakınlarındaki bir ABD üssünden ayrılırken görüldü. Devriyenin, Irak sınırına yakın başka bir ABD üssüne doğru ilerlediği belirtildi.

SDG sözcüsü Aram Henna, dün yaptığı açıklamada, ABD liderliğindeki koalisyonla yürütülen ortak operasyonların tamamen durdurulduğunu söylemişti. Geçtiğimiz günlerde Reuters’a konuşan SDG komutanı Mazlum Abdi ise, Türkiye’nin hava operasyonu nedeniyle gergin olduklarını belirterek diğer ülkelerden daha güçlü açıklamalara ihtiyaçları olduğunu dile getirmişti.

Öte yandan Gazete Duvar’ın haberine göre, Rusya gazetesi Nezavisimaya Gazeta, Kuzeydoğu Suriye’nin Kürt yanlısı yönetimi ABD’nin, Türkiye’nin operasyonuna yaklaşımlarını sertleştirmesini sağlamaya çalıştığını yazdı. Yazıda “ürütme Komitesi eşbaşkanı İlham Ahmed bu amaçla önümüzdeki günlerde Washington’a gidecek. Ankara’nın sınır ötesi saldırılarının hedefi haline gelen, Kürtler tarafından kontrol edilen hükümet dışı askeri yapılar Biden yönetiminin takındığı tutumdan ötürü hayal kırıklığı içindeler. Amerikan yönetimi sivil personelini komşu Irak’a tahliye etmiş, devriyelerini de azaltmış görünüyor” ifadelerine yer verildi.