ABD’nin seçimlere müdahale ettiği ve siber saldırı girişiminde bulunduğu gerekçeleriyle uyguladığı yaptırımlar dünya basınında geniş yankı buldu. Bazı haber ajansları yaptırımlar için “Biden, seçim müdahalesine cevaben Rusya’yı yeni yaptırımlarla vurdu” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar dünya basınında nasıl yankı buldu?

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Rusya’yı seçimlere müdahale ettiği ve kötü niyetli siber saldırılarda bulunduğu gerekçeleriyle, 10 Rus diplomatı sınır dışı etmesi ve Rusya bağlantılı bazı şirketlere yaptırım uygulaması dünya basınında da yer buldu.

NY TİMES

ABD Merkezli NY Times gazetesi yaptırımlar için bugünkü sayısında “Biden, Kremlin üzerindeki mali baskıyı artırıyor” başlığı atarak şu ifadeleri kullandı:

“ABD, Rusya'ya yeni yaptırım kararları aldığını duyurdu ve 10 Rus diplomatı sınır dışı etti.

ABD, seçimlere müdahale ve yanlış bilgi yayma girişimleri nedeniyle 32 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulama kararları aldıklarını duyurdu. ABD, Avrupalı müttefiklerine katılarak Kırım'ın ilhakı ile bağlantılı olarak da 8 kişi ve kuruluşu kara listeye aldı.

Biden'ın imzaladığı başkanlık kararnamesine göre, 14 Haziran’dan itibaren ABD’li finansal kuruluşların Rusya’ya ait hükümet tahvillerini doğrudan Rusya Merkez Bankası, Rusya Varlık Fonu ya da Hazine Bakanlığı’ndan alamayacak.”

THE GUARDİAN

İngiltere merkezli The Guardian gazetesinin de “Biden, seçim müdahalesine cevaben Rusya'yı yeni yaptırımlarla vurdu” başlığıyla yayımladığı haberde Biden yönetiminin Kremlin’e karşı en büyük cezai yaptırım ifadelerine yer verildi. The Guardian yaptırımlar için şöyle yazdı:

“Biden yönetiminin Kremlin'e karşı şimdiye kadarki en büyük cezai eylemi olan yaptırımlar, SolarWinds saldırısına karıştığı kabul edilen altı Rus siber güvenlik şirketini ve seçim sonucunu etkileme çabalarında yer aldığı varsayılan 32 kişi ve kuruluşu da hedef alıyor.”

DEUTSCHE WELLE

Almanya’da yayın yapan Deutsche Welle (DW) medya kuruluşu da, “ABD, Rus diplomatlarını sınır dışı etti ve SolarWinds saldırısınından dolayı yaptırım uyguladı” başlığı attı.

DW, “ABD, bir siber saldırı ve seçim müdahalesine cevaben Rus varlıklarına yönelik yaptırımları açıkladı ve 10 Rus diplomatını sınır dışı etti. Yaptırımlar, ülkenin siber faaliyetlerine yardım ettiği iddia edilen altı Rus şirketini de içeriyor” diye ekledi.

AL JAZEERA

Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera ise yaptırımları, “ABD Rusya'ya yeni yaptırımlar uyguladı, diplomatları sınır dışı etti” başlığıyla verdi.

Al Jazeera:

“Eylemler, SolarWinds saldırısına ve Rusların 2020 seçimlerine müdahale etme iddialarına bir yanıt niteliğinde.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, hayati federal kurumları ve seçim müdahalesini ihlal eden devasa bir Rus siber saldırı kampanyasına cevaben, Rusya'ya karşı bir dizi yeni yaptırım uygulayan ve ABD'den 10 Rus diplomatı sınır dışı eden bir yürütme emri imzaladı.”

FRANCE24

Fransa’da yayın yapan France24 kanalı da yaptırımları, “ABD, Rus diplomatlarını sınır dışı etti, seçime müdahale üzerine yeni yaptırımlar uyguladı” sözleriyle yayımladı.

Fransız kanal yaptırımları şu sözlerle haberleştirdi:

“Perşembe günü Biden yönetimi, geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve federal kurumların hacklenmesinden Kremlin'i sorumlu tutarak harekete geçti ve 10 Rus diplomatının ihraç edildiğini ve yaklaşık üç düzine kişi ve şirkete de yaptırım uyguladı.

Kapsamlı tedbirler, Rusya’yı cezalandırmak ve Moskova’nın borç alma kabiliyetini engellemek de dahil bir dizi yaptırımı içeriyor. Yaptırımların Rusya ile gerilimi artıracağı kesin ancak Biden yönetimi daha fazla cezai tedbir alabilecekken ilişkileri sürdürmek için almamayı seçti.”