ABD Başkanı Joe Biden, Suriye-Irak sınırında bulunan kimi bölgeleri bombalattı. Irak, saldırılarla ilgili soruşturma kararı alırken İran’dan “Bırakın bölge halkı kendi kaderleriyle ilgili karar alsın” yanıtı verildi.

ABD’nin saldırıları halklar için tehlike

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD jetlerinin Suriye-Irak sınırını bombalamasının yankıları sürüyor. Joe Biden, başkanlık görevine geldiğinden bu yana bölgede ikinci kez saldırı talimatı verdi. Pentagon, Irak’ta bulunan Amerikan personeli ve tesislerine yönelik insansız hava aracı saldırılarına misilleme olarak, Irak ve Suriye’deki İran destekli güçleri hedef alan hava saldırılarının düzenlendiğini açıkladı. Açıklamada, saldırıların hedefinde “Suriye ve Irak’taki operasyonel ve silah depolama tesislerinin bulunduğu” belirtildi. Pentagon hedef alınan tesislerin Ketaib Hizbullah ve Ketaib Sayyid El Şuheda grupları tarafından kullanıldığını iddia etti.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye’nin sınıra yakın Deyrezzor kentine düzenlenen ABD saldırısında bir çocuğun hayatını kaybettiğini, üç kişinin yaralandığını yazdı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) İran’a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi’den yedi kişinin ABD saldırılarında hayatını kaybettiğini aktardı. Haşdi Şabi komutanı Ahmed el Maksusi, Irak-Suriye sınırındaki karargahlarının bombalandığını doğrularken can kaybına ilişkin bilgi vermedi.


SORUŞTURMA KARARI

Irak Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlık Sözcüsü Yahya Resul, ABD’nin hava saldırılarıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Resul, saldırıların “Irak’ın egemenliğinin ve uluslararası sözleşmelere dayalı ülke güvenliğinin ihlali olduğunu” bildirdi. Saldırıyı kınadıklarını belirten Resul, “İtidal ve gerilimin tırmandırılması çağrısı yapıyoruz. Irak bu tür ihlallerin yeniden yaşanmasının engellenmesi için gereken tüm soruşturmaları, prosedürleri, iletişimleri yerine getirecektir” açıklaması yaptı. Öte yandan, Irak’ın Samarra kentindeki elektrik santrali de aynı gün füzeli saldırıya uğradı. Irak Elektrik Bakanlığı, ülkede elektrik santrallerine yönelik ilk füze saldırısı olduğunu açıklarken saldırıyı kimin düzenlediği belirtilmedi.

ABD’nin bölgedeki hava saldırılarına bir tepki de İran’dan geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade düzenlediği basın toplantısında “ABD’nin yeni yönetimi; duygusal davranışlar, krize yol açan ve bölge halkı için gerginlik ve sorun çıkarıcı yanlış adımlar yerine istikametini düzeltmelidir. Bıraksın bölge halkı onların müdahalesi olmadan kendi kaderleriyle ilgili karar alsın. ABD’nin yaptıkları bölgedeki istikrarı bozmaktadır. İstikrarsızlığın kurbanlarından birisi de ABD’nin kendisi olacaktır” tepkisi verdi. Irak basınında konuya ilişkin yer alan kimi haberlerde de söz konusu saldırının, ABD’nin yaptırım listesinde olan Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi’nin cumhurbaşkanı seçildiği seçimler sonrası Washington’un Tahran’a mesajı olarak görülebileceği yönünde yorumlar yapıldı.

DİKKAT ÇEKEN DETAY

ABD jetlerinin hava saldırılarının Irak’ta Mısır-Irak-Ürdün üçlü zirvesinin yapıldığı gün düzenlenmesi bir diğer dikkat çeken konu. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, Ürdün Kralı 2’nci Abdullah ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih pazar günü Bağdat’ta bir araya gelmişti. Zirvede yatırım projelerinin yanı sıra Suriye, Libya, Yemen ve Filistin başlıklarında üç ülke arasında çalışmaları koordine edecek daimi bir sekreterlik kurulması kararı alınmıştı.

***

Kriz yaratan saldırı sonrası Roma’da IŞİD karşıtı zirve

ABD jetlerinin Irak ve Suriye’de İran’a yakınlığıyla bilinen silahlı güçleri hedef aldığı kritik saldırıların ertesi günü İtalya’da IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu toplantısı yapıldı. İtalya Dışişleri Bakanlığı, 181 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, “IŞİD’in mutlak yenilgiye uğratılmasında koalisyonun uyumunu, Suriye ve Irak’taki kurtarılmış bölgeleri istikrara kavuşturma taahhüdünü teyit etmeyi ve çalışma gruplarında işbirliğini pekiştirmeyi hedeflediğini” aktardı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio’nun eşbaşkanlığını üstlendiği toplantıya Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Çavuşoğlu, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye olarak, IŞİD’le Mücadele Koalisyonu’nun başından beri aktif bir üyesiyiz ve IŞİD’e karşı cephede mücadele eden tek NATO üyesiyiz. Geri çekilmesine rağmen IŞİD, halen bir tehdittir” ifadelerini kullandı.