Ankara ile Şam arasındaki normalleşmeye karşı çıkan ABD, benzer tutumunu olası ikinci görüşme öncesinde sürdürdü. Dış Politika Uzmanı Semih İdiz “ABD’nin amacı Ankara ile YPG arasında diyalog kurmak” dedi.

ABD’nin tavrının bir karşılığı yok!
Esad ile Erdoğan yıllardır hiçbir görüşme yapmadı. (Fotoğraf: AA)

Umut SERDAROĞLU

Seçim öncesi Şam ile ilişkiler konusunda ‘u dönüşü’ yapmaya başlayan iktidarın normalleşme çağrılarına ABD’den yapılan itirazlar artıyor. 28 Aralık’ta Moskova’da yapılan Suriye-Türkiye ve Rusya’nın 3’lü zirvesinin ardından normalleşmeye destek vermediklerini ifade eden ABD’li yetkililerden benzer bir açıklama daha geldi. Günlük basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Mevlüt Çavuşoğlu’nun şubat ayında Suriye Dışişleri Bakanı ile görüşeceğine dair yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Price, “Her ülkeye ABD’nin Suriye’deki rejimle normalleşmeyeceğini açıkça beyan ettiklerini ve bu tür adımları desteklemediklerini belirttiklerini” dile getirdi.

ABD BU TUTUMU SÜRDÜRECEK

ABD’nin Türkiye ve Suriye arasında yapılan normalleşme görüşmelerine karşı net tavrını sürdürmeye devam edeceğini belirten Dış Politika Uzmanı Semih İdiz, Saray’ın ise kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ve bu yüzden Washington’ın restine karşılık vermeyeceğini söyledi. İdiz, ABD’nin görüşmeleri desteklemediğini söylese de buna ilişkin somut bir adım atmayacağını öne sürdü.

Washington’ın asıl beklentisinin Türkiye ile YPG arasında bir diyalog masası kurulması olduğunu hatırlatan İdiz, “ABD aynı zamanda Türkiye’den Kürt sorununa yeni bir yaklaşım sunmasını istiyor. Ancak bunun gerçekleşmesi Türkiye’deki mevcut hükümet ile imkânsız” dedi.

ESAD SEÇİMDEN ÖNCE ANLAŞMA SAĞLAMAZ

Şam’ın Erdoğan’a seçim kozu vermemekte kararlı olduğunu söyleyen İdiz, “Yeni bir aşamaya doğru gittiğimiz aşikâr ancak bu uzlaşmanın seçimlerden önce olma ihtimali yok. Esad, önce seçimlerden ne çıkacağını görmek istiyor. Bu yüzden Rusya’daki baskılara da direniyor” diye konuştu.

Seçimi Erdoğan’ın kaybetmesi halinde ise Esad’ın Türkiye’de kurulacak yeni hükümet ile kesinlikle bir diyalog içerisine gireceğinin altını çizen İdiz, “Bunun en büyük sebebi muhalefetin savaşın başından beri diyalog istiyor olması. Erdoğan gibi bir tavır sergilemedikleri için Esad da ona göre bir adım atacaktır” ifadelerini kullandı.

Semih İdiz, Dış Politika UzmanıSemih İdiz, Dış Politika Uzmanı

***

SURİYE SOMUT ADIMLAR BEKLİYOR

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan da konuya ilişkin yeni bir açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiev’la Şam’da yaptığı görüşme’de açıklamarda bulunan Esad, Türkiye, Rusya ve Suriye arasındaki toplantıların verimli geçmesi için Suriye ve Rusya arasında koordinasyon ve ön planlama üzerine inşa edilmesi gerektiğini kaydetti. Suriye lideri, görüşmelerde somut sonuçlara ulaşmak için Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonları ve muhalif gruplara desteği sona erdirmesi gerektiğini ifade etti. Tahran’dan ise görüşmeleri olumlu bulan bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan “İki ülke arasındaki sorunların çözümü hususunda yürütülen görüşmeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Görüşmelerin, iki ülkenin çıkarlarına olumlu yansıyabileceğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.