ABD’nin Suriye’den asker çekme kararının yankıları sürüyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD’nin varlığı en başından beri hataydı derken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan ‘Rusya ve Türkiye’nin üzerine aldıkları yükümlülükleri yerine getireceğini umuyoruz’ açıklaması geldi

‘ABD’nin varlığı en başından beri hata’

ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı ABD’li birlikleri Suriye’den çekme kararı hakkında İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kasımi, ABD ordusunun Ortadoğu’daki varlığının en başından beri hata olduğunu ve bölgedeki durumu istikrarsızlaştırdığını ifade etti. Kasımi, “ABD’li güçlerin bölgedeki varlığı en başından beri hataydı ve irrasyoneldi.

Gerilim ve endişe yaratıyordu ve her zaman bölgedeki istikrarsızlığın, tehlikeli durumun etmenlerinden biri olarak görüldü” dedi.

Rusya ve Türkiye’ye güveniyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Rusya ve Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin kararı kapsamında Suriye’de üzerine aldıkları yükümlülükleri yerine getireceğini umduklarını belirtti. NPR radyosuna açıklamasında, ABD’nin askerlerini Suriye’den çekme kararını değerlendiren Pompeo, “Ruslara ve Türklere güveniyoruz. Bu iki ülkenin BM Güvenlik Konseyi kararı kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstereceğini umuyoruz. ABD diplomatik çabalar göstermeye devam edecek” dedi.



Irak’a desteğe devam
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, Pompeo’nun Salih ve Abdulmehdi ile telefonda ayrı ayrı görüştüğünü açıkladı. Palladino, görüşmelerde Pompeo’nun hem Salih’e hem de Abdulmehdi’ye “Suriye’de IŞİD’in sahada nasıl yenildiği” konusunu anlattığını belirtti. Açıklamada, “Bakan Pompeo, IŞİD kalıntılarına karşı mücadele devam ederken ve daha istikrarlı ve müreffeh bir gelecek inşa edilirken ABD’nin Irak’a destek vermeye devam edeceğini vurguladı.” ifadesine yer verildi.

Rojava için imza kampanyası
Öte yandan, Beyaz Saray’ın internet sitesinde ‘Rojava’nın Yemen olmasına izin vermeyin’ başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanya metninde ‘Başkan Trump’ı ve Kongre’yi Rojava’yı savunmak için çok geç olmadan harekete geçmeye çağırırız’ denildi. ABD’nin Suriye’den çekilmekten vazgeçmesi için Beyaz Saray’ın internet sitesinde imza kampanyası başlatıldı. Kampanyanın başlığı “Rojava’nın Yemen olmasına izin vermeyin” oldu. Yemen’deki savaşın sorumlularından olan ABD’ye “Rojava’nın Yemen’e dönüşmesine izin vermeme” çağrısı ise tepkilere neden oldu.