ABD ordusu Suriye’de sivilleri katletti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ordusunun 2019 yılında IŞİD'in kontrolündeki Bağuz'da düzenlediği bir hava saldırısında yaklaşık 64 kadın ve çocuğu öldürdüğü ortaya çıktı. New York Times (NYT) gazetesi, önceki gün yayımladığı haberde söz konusu katliamın örtbas edildiğini ortaya koydu. 18 Mart 2019 günü peş peşe düzenlenen saldırılarda sivillerin öldürüldüğü, buna ilişkin orduda yürütülen soruşturmanın sonuçsuz bırakıldığı belirtilen haberde, saldırının bir savaş suçu olduğu vurgulandı.

ORDU SORUŞTURMASI SONUÇSUZ BIRAKILDI

Habere göre, 18 Mart 2019'da Bağuz kentinde bir insansız hava aracı Fırat Nehri'nin kıyısında kalabalık bir kadın ve çocuk grubunun bulunduğunu tespit etti. Bunun üzerine bölgeye gelen bir ABD F-15E saldırı jeti uyarıda bulunmadan sivillerin bulunduğu bu gruba bombalar attı ve saldırının ardından hayatta kalanlar da sonraki bombardımanlarda hayatını kaybetti. Haberde, saldırı emrinin Görev Gücü 9 adlı gizli bir Amerikan özel operasyonlar birliği tarafından verildiği aktarıldı. Bu birliğin ordu içinde beraber çalıştığı birimlere bazen bilgi vermediği belirtilen haberde, olayın ortaya çıkması üzerine yürütülen soruşturmanın da sonuç alınmadan kapatıldığı ifade edildi.

CENTCOM'DAN MEŞRU MÜDAFAA SAVUNMASI

NYT, konuya ilişkin soru yönelttiği ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) saldırıyı doğruladığını belirtti. CENTCOM'un verdiği yanıtta, söz konusu saldırıda aralarında 16 IŞİD militanı ile 4 sivilin de bulunduğu 80 kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek bunun "orantılı meşru müdafaa" olduğu savunuldu. Haberde, o dönem operasyon merkezinde görev yapan ABD Kuvvetleri'nden bir avukatın ise saldırıların olası savaş suçu teşkil edebileceği ve buna ilişkin herhangi bir adım atılmayınca Savunma Bakanlığı ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'ni de uyardığı kaydedildi.