ABD’de maske takma zorunluluğu olan eyaletlerde vaka sayısı yüzde 25 düşerken, zorunlu olmayan yerlerde yüzde 84’e varan artış bildirildi

ABD örneği gösterdi: Maske hayati önem taşıyor

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de maske takmanın önerildiği ancak zorunlu olmadığı 16 eyalette yeni tip koronavirüs vakalarında artış yaşandı. Inquirer’ın analizine göre, Teksas ve Arizona’nın da aralarında olduğu bu eyaletlerde, vaka sayısı son iki hafta içinde yüzde 84 oranında arttı.

Maske takmanın zorunlu olduğu eyaletlerde ise vaka sayısında düşüş var. New York, Illinois ve Michigan’ın da aralarında bulunduğu bu 11 eyalette maske takma zorunluluğuyla birlikte son iki hafta boyunca vaka sayılarında yüzde 25 düşüş oldu.

Tedbirlerin daha hafif uygulandığı, sadece belli başlı alanlarda çalışan ve müşterilerin maske takmasının zorunlu olduğu eyaletlerde ise toplam vaka sayısı açısından ortalama yüzde 12 oranında düşüş yaşandı. Bu eyaletlerden biri olan Pensilvanya vaka sayısında yüzde 28 düşüş bildirdi. Belli başlı sektörlerde sadece işçilerin maske takmasının zorunlu olduğu eyaletlerde ise yeni vaka sayısında ortalama yüzde 70’lik bir artış bildiriliyor.

MASKE ÇOK ÖNEMLİ

Maske hakkında son birkaç aydır süren politik tartışmalara ve değişen toplum sağlığı önerilerine rağmen, hem bilimsel çalışmalar hem de sağduyu maskenin koronavirüsün yayılmasını sınırlandırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar, eyaletlerdeki karantina önlemlerinin kaldırılmasıyla birlikte, sosyal mesafe ve yüz maskesi kullanımı dahil insan davranışının koronavirüs vakalarını kontrol altına almakta anahtar önemde olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte uzmanlar, maske ve daha kısıtlayıcı politikaların virüs oranlarını kontrol almada etkili olması konusunda hemfikir olmalarına rağmen, başka değişkenlerin de devrede olduğu konusunda uyarıyorlar. Yaygın test kapasitesi ve temas takibi bunlardan ikisi. Toplumun kamu politikalarına uyup uymaması ve yeniden açılma sürecinin ne zaman başladığı da bu değişkenler arasında.

Johns Hopkins’ten hemşire eğitmeni Jade Flinn,“Maske takmak kültürümüzde var olan bir şey değil. Bu, gözden geçirmemiz gereken bir şey. Ve sadece kendimiz için değil, aynı zamanda başkaları için de maske taktığımız algısının yerleşmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.