ABD pandeminin gerçek gücünü araştıracak: Tanı konmamış koronavirüs vakaları belirlenecek
ABD, hafif semptom veya hiç semptom göstermeyerek koronavirüsü atlatan hastaların yaygınlığını tespit etmek için araştırma başlatacak

BİRGÜN ÇEVİRİ KOLEKTİFİ
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tanımlanmış COVID 19 hikâyesi olmayan kaç yetişkinin virüse karşı antikoru olduğunu belirlemeye yönelik yeni bir araştırma başlatıldığını duyurdu. Kanda antikor bulunması, önceden yaşanan bir enfeksiyonu gösteriyor. Bu serolojik araştırmada araştırmacılar 10 bin kadar gönüllüden kan örneği alarak epidemiyolojik modeller için gerekli veriyi sağlayacaklar. Sonuçlar, ABD’de koronavirüsün tanısı konmadan ne ölçüde yayıldığını ve hangi nüfus ve toplulukların en çok etkilendiğini anlaşılmasına ışık tutacak.
Araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün (NIH) unsurları olan Ulusal Dönüşümsel Bilimleri Geliştirme Merkezi (NCATS) ve Ulusal Kanser Enstitüsünün desteğiyle Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID), Ulusal Biyomedikal Görüntüleme ve Biyomühendislik Enstitüsü (NIBIB) tarafından gerçekleştirilecek.
'PANDEMİNİN GERÇEK GÜCÜNÜ ANLAYACAĞIZ'
Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Başkanı S. Fauci, “Bu araştırma, hastalığı hafif ve tanısı konmadan geçirdikleri veya hastayken teste erişemediklerinden, farklı topluluklarda kaç kişinin farkında olmadan enfekte olduğu hakkında bize bilgi vererek, Covid-19 pandemisinin gerçek gücünü daha açık bir şekilde anlamamızı sağlayacak” diye belirtti, “Bu önemli verilerin halk sağlığı çabalarımızın etkisini ölçmeye ve dolayısıyla Covid-19’a yönelik ilerleyen müdahalemize kılavuzluk edecektir" ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar, katılımcılardan alacakları kan örnekleriyle, belli bir enfeksiyon ajanıyla savaşmada bağışıklık sisteminin ürettiği proteinler olan SARS-CoV-2 antikorlarının vücutta olup olmadığını test edecekler. Pozitif test sonucu katılımcıların daha önce bu enfeksiyonu geçirdikleri anlamına gelecek. Bugüne kadar, ABD’de Covid-19 vakalarının bildirilmesinde kişinin solunum yollarında virüsün olup olmadığını belirleyen moleküler testler kullanılmıştı ancak bu testler aktif enfeksiyonu hızlı ve etkili bir şekilde tanımlamasına karşın, bir kişinin daha önceden SARS-CoV-2’yle enfekte olarak iyileşip iyileşmediğini belirlemiyorlar.
'BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE BAKILACAK'
Çalışmanın baş araştırmacısı ve NIAID Enfeksiyon Hastalıkları Laboratuvarı Klinik Araştırmalar Birimi direktörü Matthew J. Memoli, “Antikor testi, bir geri görüş aynasıyla bağışıklık sisteminin hikayesine bakıyor” dedi ve “Bir bireyin kanını analiz ederek o kişinin SARS-CoV-2’yle daha önceden karşılaşıp karşılaşmadığını belirleyebiliyoruz” diye ekledi.
Araştırmaya ABD’de herhangi bir yerde yaşayan 18 yaşının üzerindeki sağlıklı gönüllüler katılacak. COVID-19 tanısı konmuş veya COVID-19 ile güncel semptomları uyumlu bireylerin katılması uygun görülmeyecek.
NIBIB Bağışıklık Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Labaratuvar Testleme baş sorumlusu Kaitlyn Sadtler, “Araştırmacılar, influenza gibi diğer bulaşıcı hastalıkların yayılmasını izlemek için kan toplama kitlerini kullanmada büyük tecrübeye sahipler ve yöntem güvenli etkili ve kullanım açısından kolay” şeklinde konuşarak “Gönüllüler, küçük bir parmak ucu işlemiyle, bilim insanlarına COVID-19 ile savaşlarında yardımcı olabilirler” diye ekledi.
Kaynak: www.nih.gov