Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pasaport başvurularında cinsiyet hanesinde yeniliğe gidildi. Başvuranlar kadın ya da erkek seçeneğini işaretlemek zorunda kalmayacak, kendilerini “X” olarak ifade edebilecek.

ABD pasaportlarının cinsiyet seçeneğinde yenilik: X

ABD pasaportlarının cinsiyet hanelerinde yenilik yapıldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, pasaport başvurusu yapanlar kendilerini kadın ya da erkek olarak tanımlamak zorunda kalmayacak. Cinsiyet hanelerine “X” seçeneği eklenecek.

Amerikan Başkanı Joe Biden, cinsiyet hanelerine eklenecek “X” seçeneğiyle trans karşıtı eyalet yasalarına karşı korumayı hedefliyor. Aktivistler bu uygulamayı bir dönüm noktası olarak yorumluyor. Geçtiğimiz yıla kadar cinsiyet değişikliği yapmak isteyenlerin doktordan belge almak zorunda oldukları ABD'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, cinsiyeti “X” olarak işaretleyebilme seçeneğinin gelecek yıl pasaport dışında başka belgeler için de geçerli olacağını söylemişti.

AMERİKALILAR İÇİN YENİ DÖNEM

Cinsiyet bölümünün "X" olarak ifade edildiği ilk pasaport ekim ayında hukuki mücadeleler sonrası Colorado eyaletinde verilmişti. Bu uygulama ile ise kendilerini trans ya da mevcut ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışında gören 1 milyondan fazla Amerikalı için yeni bir dönem başlayacak.

ABD'de Biden yönetimi, Cumhuriyetçi Oklahoma ve Arizona valilerinin, okullarda trans sporcuların kız çocuklarına yönelik sporlara katılımını yasaklayan yasa tasarılarını imzalamasına tepki göstermişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ''Her Amerikalının kendisi olma hakkı var. Ancak hala çok sayıda trans Amerikalı sistematik engellerle, ayrımcılıkla ve şiddet eylemleriyle karşı karşıya kalıyor'' denilmişti.