ABD'nin Wisconsin eyaletinde bir polis, Jacob Blake adlı bir siyahı 7 el ateş ederek vurdu. Blake’nin babası, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda durumu ağır olan oğlunun yaşadığını belirtti.

ABD polisi, bir siyahı 7 el ateş ederek vurdu

ABD polisinin siyah vatandaşlara yönelik şiddeti durmak bilmiyor.

Ülkenin Wisconsin eyaletinde yer alan Kenosha kentinde yaşanan bir olaya ilişkin videoda, Jacob Blake adlı bir siyah Amerikalı’nın arabaya binmeye çalışırken polis tarafından arkadan vurulduğu görülüyor. Videoda polisin Blake'e yedi el ateş ettiği sayılıyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Blake'in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu ve hastanede tedavi altında olduğu açıklandı. Blake'in babası ise yaptığı Facebook paylaşımında oğlunun hayatta olduğunu ve durumunun iyi olduğunu yazdı.

Blake'in vurulmasının ardından ise eyalette protesto eylemleri başladı. Eylemciler güvenlik görevlileriyle çatıştı. Araçlar ateşe verildi, polis protestocuları engellemek için göz yaşartıcı gaz kullandı.

VALİ’DEN AÇIKLAMA

Wisconsin Valisi Tony Evers, silahsız olduğu bildirilen Blake'in vurulmasının ardından Twitter'da bir paylaşım yaptı. Evers, “Siyah Wisconsinlilerle ilişki kurarken aşırı güç kullanımına karşıyız" diye yazdı.

Kenosha polisi ise olaya karışan polis memurunun soruşturacağını söyledi.

Kenosha İlçe Yönetim Kurulu Sorumlusu Zach Rodriguez, Wisconsin'de yayın yapan TV kanalı WDJT'ye yaptığı açıklamada, şehirde polislerin vücut kamerası takmasının bir zorunluluk olması gerektiğini söyledi.

Mayıs ayında George Floyd adlı bir siyah, Minnesota'da polis tarafından boğularak öldürülmüştü. Floyd, yaklaşık dokuz dakika boyunca bir polisin boynunda diziyle bastırması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Ülkede bu olayın ardından ‘Black Lives Matter’ sloganıyla milyonlarca kişinin katıldığı protestolar düzenlenmişti.