ABD-Rusya yaptırım savaşı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya yönelik Batı dünyasından her gün yeni yaptırım kararları geliyor. Yaptırımlar, finanstan enerjiye, ulaşımdan ticarete, spordan sosyal alanlara kadar genişleyerek tırmanıyor. Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketini onayladı.


İngiltere de Rusya’ya yönelik yaptırımları genişleterek 350’den fazla şahıs ve tüzel kişiliğe yeni kısıtlamalar getirdi. Rusya’yı ekonomik olarak kuşatmayı sürdüren ABD yönetimi Çin, Hindistan, Belarus gibi ülkeleri de buna uymaya zorluyor. Yaptırımlara uymayan devletlere yönelik tehditler de peş peşe geliyor. Çin’e gözdağı veren Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’ya askeri malzeme desteği vermesi ve Rusya’ya uygulanan yaptırımları delmesi durumunda Pekin için sonuçları olacağını söyledi.

ÇİN KRİZE TARAF DEĞİL

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi ile Roma’da görüşen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pekin’i uyardı. 7 saatlik görüşmede Sullivan Çin’in Rusya’ya yardım etmesi halinde ortaya çıkacak olumsuz sonuçlara katlanacağını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de tehditlere cevap vererek, "Çin krize taraf değil, yaptırımlardan daha az etkilenmek istiyor" dedi.

ABD basınında Rusya’nın Çin’den askeri yardım istediği Çin’in de yardım edebileceği öne sürülmüştü. Söz konusu iddiaların ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ve Çin Dışişleri Bakanlığı iddiaları yalanlamıştı.

Belarus da ABD tarafından ekonomik, finansal ve siyasi açıdan pek çok yaptırıma maruz kaldı. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’dan askeri ekipman satın alarak stokladığı gerekçesiyle Hindistan’a da yaptırım uygulamayı planladığını belirtmişti. Hindistan ise Ukrayna savaşı sonrası finansal sistemlerine ağır yaptırımlar uygulanan Rusya ile ticaretinin aksamaması için alternatif yollar arıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile başkent Moskova’da görüşmesinin ardından ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının Rusya-İran ilişkilerini etkilemeyeceğine dair garanti verdiğini belirterek, "Rusya gayrimeşru yaptırım şartlarında bile İran ile işbirliğini geliştirecek" dedi. Putin’in Kral Al Halife ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya-Bahreyn işbirliği ile ilgili güncel konular müzakere edildi.

RUSYA’DAN YAPTIRIM

ABD’nin yaptırımlarına karşı Rusya da Başkan Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns dahil 13 ABD’li yetkiliyi yaptırım listesine aldı.