ABD Savunma Bakanı Mark Esper, George Floyd adlı siyahın polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestoları kontrol altına almak için ordunun sokağa çıkarılması düşüncesine karşı çıktı

ABD Savunma Bakanı, orduyu sokağa çıkarma fikrine sıcak bakmıyor

ABD’de George Floyd adlı siyahın polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından başlayan eylemler tüm hızıyla devam ederken, ülke yönetimi, eylemlere nasıl karşılık verileceği konusunda fikir ayrılığına düştü.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 gün önce yaptığı açıklamada, ‘gerekirse orduyu sokağa çıkaracağını’ söylemişti. Trump bu sözleri, 203 yıl önce çıkarılan ve ABD başkanlarına belirli koşullarda orduyu sokağa çıkarma hakkı tanıyan ‘Başkaldırı Yasası’na dayanarak sarf etti.

Ancak ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Trump’la aynı görüşleri paylaşmıyor. Protestoların 9’uncu gününde Pentagon'daki konuşmasında konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Esper, “Başkaldırı Yasası'nın kullanılmasını desteklemiyorum” dedi.

‘SON ÇARE OLMALIDIR’

Esper konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Muvazzaf askerlerin kanunlara uyulmasını sağlamak için sokağa çıkması son çare olmalıdır ve yalnızca en acil, en vahim anlarda gerçekleşmelidir. Şu an öylesi bir durumda değiliz"

Esper, Ulusal Muhafızlar'ın bu göreve daha uygun olduğunu savunarak, "Bunu yalnızca bir Savunma Bakanı olarak değil, eski bir asker ve eski bir Ulusal Muhafız olarak da söylüyorum” şeklinde konuştu.

George Floyd'un ölümüyle ilgili “korkunç bir suç” nitelemesi yapan Esper, polislerin bu cinayetten sorumlu tutulması gerektiğini, böylesi trajedilerin çok fazla tekrar ettiğini de sözlerine ekledi.