Trump yönetimi İran, Venezuela ve Küba'ya karşı hamlelerine son dönemde hız verdi. Washington, bu kez İran'dan Venezuela'ya yapılan petrol ithalatının önünü kesti. Küba'nın ise 'Teröre destek veren ülkeler' listesine yeniden alınması gündeme geldi

ABD sınır tanımıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın salgın nedeniyle iç siyasette yaşadığı krizi dış siyasette daha fazla kaos yaratarak dengeleme arayışı yeni krizlere neden oldu. Başta İran, Venezuela ve Küba olmak üzere hedef aldığı ülkelere dönük yaptırımlarını artıran, söz konusu ülkelerle ilişki içerisine giren, ticaret yürüten şirketleri de hedef alan Washington, bu kez İran ve Venezuela arasında yapılan petrol ticaretine müdahale etti.

BM'YE ŞİKAYET

Washington'ın ticaretin durdurulmaması halinde İran petrol tankerlerini taciz etmekle tehdit etmesi tansiyonu yükseltti. İran, ABD'nin uluslararası hukuka aykırı bir tutum aldığını belirterek Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayette bulundu. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin İran'ın Venezuela'ya yaptığı akaryakıt sevkiyatına müdahale etmek ve kesintiye uğratmak amacıyla Karayipler'e donanma gönderme tehdidi nedeni ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderdi.

Dışişleri Bakanı Zarif, mektupta, ABD’nin yasa dışı, tehlikeli ve kışkırtıcı tehditlerinin bir tür korsanlık ve uluslararası barış ve güvenlik için büyük bir tehdit olduğunu dile getirdi. ABD'nin küresel arenada güç kullanmayı bırakması ve uluslararası hukukun üstünlüğüne, özellikle de açık denizlerde nakliye özgürlüğüne saygı duyması gerektiğine vurgu yapan Zarif, İran'ın bu tehditlere karşı uygun ve gerekli önlemleri alma hakkının olduğunun altını çizdi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi de Washington yönetimiyle Tahran arasında arabuluculuk faaliyetleriyle bilinen İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı. İran'la Venezuela arasındaki ticari ilişkinin meşru olduğunu hatırlatan Arakçi, ülkesinin tankerlerine ABD'nin müdahalesi durumunda İran'ın cevabının hızlı ve caydırıcı olacağını kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden Venezuela, yaptırımlar ve ekonomik kriz nedeniyle petrol rafinerilerini etkin çalıştıramıyor. İran ise ürettiği petrolü ambargo sonucu satmakta zorlanıyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin akaryakıtsız kalmasını önlemek için geçen ay İran’dan yardım istemiş, karşılıklı ticaret yürütülmüştü.

KÜBA HEDEFTE

ABD'nin Küba'ya karşı yeni bir hamle hazırlığında olduğu gündeme geldi. Reuters'ın Trump yönetiminden bir kaynağına dayandırdığı haberine göre, ABD, Küba’yı 2015 yılında çıkardığı ‘teröre destek veren ülkeler’ listesine yeniden almayı planlıyor.

Ajansa konuşan üst düzey yetkilinin aktardığına göre, Washington'ın Küba’yı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya ve Kolombiya’da Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gerilla liderlerine destek vermesi gerekçesiyle 'terör listesi'ne alabileceğini, bu kararın yıl sonuna kadar verilebileceğini ancak yasal gerekçe için değerlendirmelerin sürdüğünü aktardı.

ABD geçen hafta 'Terörle mücadeleye destek vermeyen ülkeler' listesine aldığını açıklamıştı. Küba, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın duyurusuna 'düzmece' diyerek tepki göstermişti.