ABD, Afganistan'da kadın haklarına getirilen yasaklara yanıt olarak Taliban rejimine ek vize kısıtlamalarının getirileceğini duyurdu.

ABD, Taliban üyelerine ek vize kısıtlamaları getirme kararı aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), kız çocukların ve kadınların eğitime erişimini engelleyen Taliban rejimine ek vize kısıtlaması getirme kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'da kadınlara yönelik devam eden baskıcı politikalarla şiddetten sorumlu veya suç ortağı olduğuna inanılan mevcut ve eski Taliban üyelerinin yanı sıra devlet dışı güvenlik gruplarının üyelerine ve diğer kişilere ek vize kısıtlamaları getirilmesi için harekete geçtiklerini belirtti.

Blinken, “Bu tür kişilerin yakın aile üyeleri de bu vize kısıtlamalarına tabi olabilir” dedi.

Blinken, Taliban'ın kararlarıyla Afgan halkının refahını bir kez daha hiçe saydığını vurgulayarak, Taliban'ın eylemlerinin bir milyondan fazla okul çağındaki kız çocuğunu ve genç kadını okuldan mahrum bıraktığını, daha fazla kadının üniversitelerden ve sayısız Afgan kadının iş gücünden dışlandığını aktardı.

Taliban'ın eylemlerini kınadıklarının altını çizen Blinken, ülkesinin, kadınlar ve kız çocukları da dahil olmak üzere tüm Afganların insan haklarını ve temel özgürlüklerini geliştirmek için elinden geleni yapmaya kararlı olduğunu öne sürdü.

Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Afganistan'da yönetimine gelmesinin ardından kadınların ve kız çocuklarının, eğitim hakkı da dahil olmak üzere pek çok hakları ellerinden alınıyor.

Taliban yönetimi aralık ayında kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığını açıklamıştı.

(AA)