ABD'de Türkiye'ye F-16 satışının kısıtlanmasını öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde onaylandı.

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandıran önergeyi kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden'ın Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını yasaklayan bir Pallone/Pappas değişikliğini kabul etti. Karara gerekçe olarak "F-16 savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmamasına dair somut adımların sağlanmaması" gösterildi.

Temsilciler Meclisi değişikliği 179'a karşı 244 oyla kabul etti.

ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon'un 2023 savunma bütçesini içeren yasa tasarısına Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını bazı koşullara bağlayan ekleme yaptı. Gus Bilirakis ve New Hampshire Vekili Demokrat Chris Pappas öncülüğünde hazırlanan düzenleme ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edildi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 2023 savunma bütçesini içeren ve ABD savunma harcamaları politikalarını belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına yapılan ekleme ve düzeltmeler kabul edildi.

Euronews'in haberine göre Komite'de oylanarak tasarıya eklenen madde, 'Türkiye’ye F-16 satışının koşulu olarak ABD Başkanı'nın bu satışın Amerikan menfaatlerine olduğunu Kongre'ye beyan etmesi ve bu uçakların Yunan hava sahasına izinsiz girişlerde kullanılmayacağını taahhüt etmesini' öngörüyor.

Kongre Üyesi Dina Titus, kabul edilen tasarıyla ilgili yaptığı paylaşımda "Temsilciler Meclisi, NATO müttefiki bir ülkenin toprak egemenliğini sürekli olarak ihlal eden bir ülkeyi ödüllendiremeyeceğimizi Başkan'a (Joe Biden) açıkça ifade etmiştir." dedi.