ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Donald Trump döneminde durdurulan Filistin yardımlarını yeniden başlatacaklarını duyurdu. ABD yönetiminin aldığı karar, Filistin ve BM tarafından olumlu karşılanırken, İsrail ise Washington’a tepki gösterdi.

ABD, Trump döneminde durdurulan Flistin yardımlarını yeniden başlatma kararı aldı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin’e yönelik ekonomik, insani ve kalkınma yardımlarını yeniden başlatmayı planladıklarını duyurdu. Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler ‘Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na’ (UNRWA) 150 milyon dolar, Batı Şeria ve Gazze’deki ‘kalkınma projelerine’ 75 milyon dolar, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı aracılığıyla ‘barışı tesis etmeye yönelik’ programlara da 10 milyon dolarlık ekonomik yardım paketleri içeren toplamda 235 milyon dolarlık yardım hedeflendiğini bildirdi.

BİDEN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYOR

Beyaz Saray’dan ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün Ürdün Kralı II. Abdullah’la gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada da, Biden’ın İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözümü desteklediği aktarıldı.

Washington yönetimin aldığı yardım kararına ilişkin Filistin kanadı, ‘iyi bir başlangıç’ olarak nitelendirdikleri yardımlar için daha fazlasını umduklarını ifade etti.

İSRAİL’İN HAYAL KIRIKLIĞI

Birleşmiş Milletler de (BM) ABD’nin yardım kararından duydukları memnuniyeti dile getirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD’nin bu davranışının diğer ülkelere de örnek olması gerektiğini belirtti.

İsrail yönetimi ise karara tepki gösterdi. İsrail’in ABD Büyükelçisi Gilad Erdan karara yönelik yaptığı açıklamada duydukları hayal kırıklığını dile getirerek, ABD’nin UNRWA’ya yardımları yeniden başlatma kararına kesin biçimde karşı olduklarını vurguladı. Büyükelçi Erdan, "antisemitik bir oluşum" olarak nitelendirdiği örgütün, kimin "mülteci" olduğuna ilişkin çarpık bir tanımlama kullandığını ve çatışmayı çözmekten ziyade sürekli kıldığını iddia etti.

BİDEN TRUMP’IN KARARLARINI TERSİNE ÇEVİRİYOR

Beyaz Saray yönetiminin Filistin’e yardım kararı, 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturan Biden’ın göreve gelişinden beri en dikkat çeken hamlesi olarak değerlendiriliyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018’te Filistin otoriteleriyle bağını kestikten sonra, bölgeye yapılan yardımların tamamına yakınını da engellemişti. Yardımları durdurma kararı, eski ABD Başkanının Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına tepkili olan Filistinli liderlerin Washington’ı boykot etme kararı almasının ardından gelmişti. Trump’ın bu adımı, Filistin’i İsrail’le masaya oturmak için attığı yorumlarında bulunulmuştu.

Kaynak: DW