ABD medyası tarafından ortaya atılan “ABD, Türkiye'den S-400'leri Ukrayna'ya vermesini istedi” iddiasının sorulduğu ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konu hakkında konuşmayacağını söyledi. Türkiye tarafında ise net bir açıklama hala yok; yetkililere dayandırılan ‘tek yalanlama’ olan tweet de silindi.

ABD, ‘Türkiye’ye S-400 teklifi’ iddiasını reddetmedi: “Konuşmayacağım”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, geçtiğimiz günlerde ABD medyasında yer alan "ABD, Türkiye'den S-400'leri Ukrayna'ya vermesini istedi" haberlerine ilişkin bir soruya yanıt vermekten kaçınarak "Bu konu hakkında konuşmayacağım" dedi.

ABD medyasında geçen hafta, Türkiye'nin S-400 hava ve füze savunma sistemlerini Ukrayna'ya göndermesi yönünde haberler ortaya atıldı. İlk olarak, Wall Street Journal'da Eski CIA yöneticisi Paul Kolbe, "Türkiye'nin Rus Füzeleri Ukrayna'yı Savunabilir" başlıklı analizinde Ankara'nın S-400'leri Ukrayna'ya vermesi önerisinde bulundu. Daha sonra New York Times'ta yer alan haberde, ABD'li yetkililerin Türkiye'nin S-400'leri Ukrayna'ya transfer etmesi yönünde bir fikrin ortaya atıldığı ifade edildi.

Reuters'ta yer alan haberde de ABD'li yetkililerin bu öneriyi geçmişte dile getirdiği iddia edildi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın Türkiye ziyaretinde de bu konunun kısaca gündeme geldiği öne sürüldü.

Reuters’a konuşan uzmanlar, Ankara’nın bu öneriyi geri çevirdiğini öne sürerken, Türk yetkililerin ya da Dışişleri Bakanlığı’nın bu konu ile ilgili açıklamaları geri çevirdiğini söyledi. Reuters’a konuşan bazı kaynaklar da bu önerinin Türkiye için karşılığı olmadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, günlük basın toplantısında söz konusu iddiaya yönelik sorulan soruya "Bahsettiğiniz haberler hakkında konuşmayacağım" yanıtını verdi.

Price, sözlerinin devamında, “Ukraynalı ortaklarımıza, karadan havaya dahil olmak üzere, Rusya’dan gelen tehditle mücadele için ihtiyaç duydukları sistemlerin tedarik edilmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

YALANLAYAN PAYLAŞIM SİLİNDİ

Türkiye’den bugüne kadar konu hakkında herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Öte yandan Türk yetkililere dayandırılan tek açıklama ise Habertürk TV Diplomasi Muhabiri Sena Alkan tarafından paylaşılmıştı. Alkan, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türk yetkililer konunun ABD’li yetkililerle bugüne kadarki görüşmelerde gündeme gelmediğini belirtti. Türkiye’nin arabuluculuk çabaları hatırlatıldı, ‘böyle bir teklif olsaydı bile gerçekçi olmazdı’ mesajı verildi” demişti.

abd-turkiye-ye-s-400-teklifi-iddiasini-reddetmedi-konusmayacagim-994468-1.

Konu, dün yapılan Habertürk canlı yayınında da tartışıldı ve Alkan, tweetindeki ifadelerin benzerlerini canlı yayında da tekrar etti.

Canlı yayında konu hakkında edindiği bilgileri paylaşan Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar ise, gündeme gelen iddia ile ilgili konuştuğu Beyaz Saray ve Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) kaynaklarının yorum yapmaktan kaçındığını belirtti.

İlgili yayın için tıklayınız.