ABD bir sağcı lideri daha kullanıp çöpe attı. Bir zamanlar ABD'nin Orta Amerika’daki en büyük müttefiklerinden olan Honduras’ın eski devlet başkanı Hernandez, ABD'nin talebi üzerine el ve ayakları kelepçelenerek tutuklandı

ABD uşağı liderler için ders olsun

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin talebi üzerine Honduras yönetimi henüz 20 gün önce görevi devreden eski devlet başkanı Juan Orlando Hernandez'i el ve ayak bileklerinden zincirleyerek tutukladı. 27 Ocak’ta görevi solcu lider Xiomara Castro’ya bırakan Hernandez, ABD tarafından uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanıyordu. Başkent Tegucigalpa'daki evinden polis merkezine götürülen Hernandez'e kurşun geçirmez yelek de giydirildi.


Washington yönetiminin salı günkü talebi üzerine polis Hernandez'in evini kuşatmıştı. Uzun süre teslim olmamakta direnen Hernandez'in tutuklanması Honduras tarafından “tarihi bir olay” olarak değerlendirildi.

ABD KULLANDI ATTI

Popülist lider Manuel Zelaya’ya karşı CIA destekli 2009’da gerçekleştirilen darbeden sonra 2014’te devlet başkanlığı koltuğuna oturan ve ülkeyi Ocak 2022’ye kadar sekiz yıl boyunca yöneten Hernandez, Washington’un önemli müttefiklerindendi.

İki dönem boyunca ülkeyi yöneten ve ABD yönetimi tarafından açıkça desteklenen Hernandez’in uyuşturucu kaçakçılarıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla ABD savcıları tarafından yıllardır arandığı ileri sürüldü.

2014'ten geçen ocak ayına kadar, ülkeyi sekiz yıl boyunca yöneten Hernandez, bir zamanlar ABD'nin bölgedeki en büyük müttefiki olarak kabul ediliyordu.
Reuters’ın ele geçirerek servis ettiği ABD Büyükelçiliği belgelerinde Hernandez 2004-2022 yılları arasında uyuşturucu ticareti iddiasıyla suçlanıyordu. Ancak Reuters dahi Washington’ın iade talebinin, 8 yıl boyunca Orta Amerika ülkesini yöneten lideri müttefiki olarak gören ABD hükümetiyle çeliştiğine vurgu yaptı.

BARON SUÇLAMASI

Deutsche Welle’deki habere göre, ABD'deki mahkemede bir uyuşturucu kaçakçılığı davasında adının geçmesi ve yolsuzlukla suçlanmasına rağmen, Hernandez'e yönelik suçlamaların tüm ayrıntıları bilinmiyor. 53 yaşındaki eski devlet başkanı kendisine yönelik iddiaları ise reddediyor.

Belgelerde Hernandez’in Kolombiya ve Venezuela’dan gelen tonlarca kokaini ABD’ye gönderen operasyonun bir parçası olmakla suçlanıyordu. Belgelerde Hernandez’in uyuşturucu tacirlerini güvenlik güçlerinden ve müfettişlerden koruduğu ve bunun karşılığında da rüşvet aldığı kayıtlarda yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen haftaki açıklamasında, Hernandez'in El Salvador, Guatemala ve Honduras'ta yolsuzluk veya demokrasiyi zayıflatmakla suçlanan kişiler listesine dâhil edildiğini söylemişti.

Blinken, 8 Şubat'ta Twitter hesabında, "ABD, Honduras'ın eski devlet başkanı Juan Orlando Hernandez'e yolsuzluk nedeniyle vize kısıtlamaları getirerek Orta Amerika'da şeffaflığı ve hesap verebilirliği geliştiriyor. Hiç kimse hukukun üstünde değildir" dedi.

Blinken yaptığı açıklamada ayrıca, ABD'nin Hernandez'in "yolsuzluk ve uyuşturucu kaçakçılığı eylemleri gerçekleştirerek veya bunları kolaylaştırarak ve yasa dışı faaliyet gelirlerini siyasi kampanyaları kolaylaştırmak için kullanarak önemli yolsuzluklara" karıştığına dair güvenilir medya raporlarına sahip olduğunu söyledi.

KARDEŞE MÜEBBET

Eski devlet başkanının kardeşi, eski Honduraslı kongre üyesi Tony Hernandez, geçen yıl Mart ayında uyuşturucu kaçakçılığı suçundan ABD'li bir yargıç tarafından ömür boyu hapse mahkum edilmişti.Davanın yargıcı, Tony Hernandez'in ağabeyi yararına 2009, 2013 ve 2017 seçimlerinde iktidar partisi için milyonlarca rüşvet aldığına hükmetmişti.