ABD ve Almanya'nın Afganistan'dan çekileceğini açıklamasının ardından, İngiltere Dışişleri Bakanlığı da istikrarın sağlanması için bölgeden çekileceğini duyururdu. NATO ülkelerinin bölgeden peş peşe çekilme açıklamaları Afganistan'da memnuniyetle karşılandı.

ABD ve Almanya'nın ardından İngiltere de Afganistan'dan çekilecek

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in dün NATO müttefiklerinin Afganistan’dan çekileceği açıklaması, Almanya’nın ardından İngiltere’den de karşılık buldu.

Twitter üzerinden konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Afganistan’da bulunan İngiliz askerlerinin ülkeden düzenli olarak ayrılmasını destekleyeceklerini ve Afganistan'ın istikrarı için NATO ve bölge halkının yanında olduklarını söyledi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallece da yaptığı yazılı açıklamada, Afganistan halkının barışçıl ve istikrarlı bir geleceği hak ettiğini belirterek, "Geri çekilirken, Afganistan’da hizmet veren İngiliz askerlerinin güvenliği önceliğimiz olmaya devam ediyor. Müttefik ülkelere yönelik saldırıların güçlü bir yanıtla karşılanacağı konusunda netiz” ifadelerini kullandı.

AFGANİSTAN CEPHESİ MEMNUN

NATO’ya üye ülkelerin peş peşe yaptığı askerini bölgeden geri çekme açıklamaları Afgan yönetimi tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, ABD güçlerinin ülkeden çekilme sürecinde gerekli desteğin sağlanacağı bildirildi.

ABD ile Taliban arasında geçen sene Katar'ın başkenti Doha'da imzalanan barış anlaşmasından bu yana Afganistan güvenlik ve savunma güçlerinin operasyonlarının büyük çoğunluğunu bağımsız olarak yürüttüğü ifade edilen açıklamada, güvenlik ve savunma güçlerinin mevcut tehditlere karşı Afganistan'ı savunma kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

"AFGANİSTAN ABD VE NATO'YA YENİ İŞBİRLİĞİNE HAZIR"

Açıklamada, mevcut barış sürecinin Afgan güvenlik ve savunma güçlerinin yaptığı fedakarlıkların sonucu olduğu ve Afgan halkının bu fedakarlıklara borçlu olduğu vurgulandı.

Aynı zamanda, ABD ve müttefiklerinin Afgan güvenlik ve savunma güçlerini desteklemeye ve Afganistan hükümetine insani ve kalkınma yardımlarını sürdürmeye kararlı olduğu belirtilen açıklamada, Afganistan İslam Cumhuriyeti'nin, ABD ve NATO müttefikleri ile karşılıklı çıkarlar, güven ve karşılıklı saygı çerçevesinde barış sürecinde yeni bir iş birliği dönemi başlatmaya hazır olduğu aktarıldı.

ABD: ASKERLERİMİZİ GERİ GETİRME ZAMANI

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, NATO karargahında bir açıklama yaparak, bölgedeki hedeflerine ulaştıklarını ve askerlerini geri çekeceğini duyurmuştu. Blinken, 20 yıl önce 11 Eylül terör saldırılarının ardından Afganistan'a gittiğini anımsatarak, bu ülkenin teröristler için bir yuva olmasını engellemek istediklerini ifade ederek, "Afganistan'da hedeflerimizi elde ettik. Şimdi askerlerimizi eve getirme zamanı geldi" dedi. Blinken ayrıca, geri çekilmek için NATO üyeleriyle koordineli olarak çalışmaya başlayacaklarını ve bölgeden güvenli bir şekilde çekileceğini söylemişti.

ALMANYA: BİRLİKTE GİRDİK BİRLİKTE ÇIKARIZ

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Almanya’nın askerlerini ABD ile Afganistan’dan çekip çekmeyeceğine ilişkin soruya da "Biz hep, 'birlikte girdik birlikte çıkarız' dedik. Düzenli bir geri çekilmeden yanayım. Bu nedenle bugün bu şekilde karar alınacağını varsayıyorum" yanıtını verdi.

11 Eylül’ün Alman askerleri için de çekilme tarihi anlamına gelip gelmediğine ilişkin soruya cevap veren Kramp-Karrenbauer, "Bu, planlarımızı NATO’da da ABD’nin planlarıyla senkronize etmemiz anlamına geliyor" diye konuştu.